Erişilebilirlik

Suriye’de Hükümet Yanlıları ile Karşıtları Çatıştı:7 Ölü


Suriye’de Hükümet Yanlıları ile Karşıtları Çatıştı:7 Ölü
Suriye’de Hükümet Yanlıları ile Karşıtları Çatıştı:7 Ölü

Suriye’de hükümet yanlıları ile karşıtları arasında çatışmalar çıktığı, en az yedi kişinin öldüğü bildiriliyor.

Görgütanıkları ve insan hakları eylemcilerine göre Humus, Hama ve Mayadin kentlerinde güvenlik güçleri hükümet karşıtı göstericilerin üzerine ateş açtı.

Hükümet karşıtı gruplar, onbinlerce kişinin Devlet Başkanı Beşar Esad’a destek gösterileri düzenlemesinin ardından sokaklara döküldü.

Suriye devlet televizyonu Şam ve diğer kentlerde bayraklar ve Esad’ın resimlerini taşıyan kalabalıkları meydanlarda toplanırken gösterid.

Devlet basın yayın organlarına göre, geçen ay siyasi tutuklular için af çıkaran Esat, 20 Haziran'a kadar işlenmiş her türlü suçu kapsamına alan yeni bir af ilan etti.

Pazartesi günü televizyondan halka hitap eden Esat, meşru reform çağrılarının “sabotajcı" olarak nitelediği unsurlar tarafından istismar edildiğini söylemiş ve rejim karşıtlarını “mikrop” olarak nitelemişti. Esat, 70 dakika süren konuşmasında dış mihraklı grupların gelişmiş silahlar ve iletişim imkânlarını kullanarak katliam yaptıklarını da iddia etti.

Ancak muhalefet, hükümetin göstericilerin taleplerini aylardır dikkate almamasını ve askeri yöntemlere başvurmasını gerekçe göstererek Devlet Başkanı Esat’ın vaatlerini reddetti.

Öteyandan Uluslararası Kızıl Haç, Suriye hükümetinin yardım görevlilerine karışıklık çıkan bölgelere giriş izni verdiğini açıkladı. Kızıl Haç, insani durumu değerlendirmesi için sözkonusu bölgelere girmesinin “şart” olduğunu bildirdi. Giriş izni, Kızıl Haç Başkanı Jakob Kellenberger ve Suriye Başbakanı Adil Sefer arasında yapılan görüşmeden sonra verildi.

İnsan hakları grupları Suriye'de son üç aydır süren protesto gösterilerinde en az 1400 kişinin öldüğünü, 10,000 bin kişinin gözaltına alındığını tahmin ediyor.

Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı ise 10,000’i aşmış durumda. Türk yetkililer sınırın Suriye tarafında da aynı sayıda sivil bulunduğunu tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG