Erişilebilirlik

Suriye'de Beş Gösterici Öldürüldü


Suriye'de Beş Gösterici Öldürüldü
Suriye'de Beş Gösterici Öldürüldü

Suriye'de göstericilerin üzerine ateş açılması üzerine en az beş kişi hayatını kaybetti. Cuma namazının ardından birçok kentte toplanan göstericiler Esad rejimini istifaya çağırdı. Şam hükümetiyse demokrasi yanlısı gösterileri sert bir şekilde bastırmaya devam ediyor.

Humus’ta gösteriler sürerken, Rastan’da iltica eden askerlere destek için gösteri yapıldı, güvenlik güçleriyle çatışmalar üçüncü gününe girdi.

Bu arada Şam hükümeti “teröristlerin Humus’da 7 güvenlik görevlisini öldürdüğünü” açıkladı. Açıklamada asker ve polislerin “teröristlerle” aralarında çıkan silahlı çatışmada öldüğü belirtiliyor. Ancak Şam hükümeti asker ve polisler tarafından katledilen binlerce sivilin ölümünden de “teröristleri” sorumlu tuttuğu için görevlileri kimin öldürdüğü kesin olarak belli değil.

Öte yandan Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Şam hükümetinden yabancı diplomatları korumasını istedi. Amerika’nın Şam büyükelçisi Robert Ford ile beraberindeki diplomatlara, dün, Şam’da bir grup sivil taş ve domates atmıştı. Amerikalı diplomatlar olay sırasında muhalefet liderlerinden Hasan Abdül Azim ile görüşmeye gidiyordu. Abdül Azim, muhalefetin hükümetle diyalog kurması için Devlet Başkanı Beşar Esat’ın şiddet eylemlerine son vermesinin şart olduğunu savunuyor.

Şam hükümeti, dün, Amerika’yı ”silahlı terörist grupları” güvenlik kuvvetlerine saldırmaya teşvik etmekle suçlamıştı. Nedeni ise bir Amerikalı yetkilinin, Suriye’de halkın silahlı direnişe başlamasını rejimin binlerce kişiyi öldürmesine tepki olarak nitelemesi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da, hükümetin, bazı koşullar altında, Şam hükümetini destekleyeceği yolundaki haberleri reddetti.

XS
SM
MD
LG