Erişilebilirlik

Türkiye Suriye Sınırında Silah Sesleri Devam Ediyor


Suriye rejiminin Annan Planı’nı bugünden itibaren uymaya başladıkları açıklamasına rağmen Türkiye’nin Suriye sınırında görevli gazeteciler, sınırın karşı tarafından yer yer silah sesleri geldiğini söylüyor

Türkiye, Beşar Esad rejimine yönelik baskılarının arttırılması için çabalarını sürdürüyor. Çin’e yaptığı üç günlük resmi ziyaretin ardından dün Türkiye’ye dönen Başbakan Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye yönelik yaptırımları Rusya’yla birlikte ısrarla reddeden Çin’in pozisyon değiştirmek üzere olduğunu söyledi.

Çinli yetkililere içler acısı bir durum yaşanan Suriye’de ölü sayısının 10 bine yaklaştığını söylediğini anlatan Erdoğan, “bu durumu tasvip etmediklerini söylediler. Kendilerinin BM’deki 8 veto kararı olduğunu ve ikisinin Suriye’yle ilgili olduğunu söyledim. Bundan sonra böyle bir yaklaşımın kolay kolay olmayacağını söylediler. Onların da seçeneği şu anda bitmiş durumda” dedi.

Erdoğan: Rusya’yla münasebetleri sıklaştıracağız

Son dönemde gündeminin önemli bir bölümünü Suriye meselesine ayıran Başbakan Erdoğan, bugün Suudi Arabistan’a gidecek.

Suudi Arabistan da Türkiye ve Katar gibi Suriye devletinin muhaliflere yönelik şiddetine en sert tepki gösteren Müslüman ülkeler arasında yer alıyor.

Ancak Türkiye, Suriye devletinin yaptırımları uygulaması için Rusya’nın ikna edilmesine özel önem veriyor. Zaten Erdoğan’ın “Rusya’yla münasebetleri daha da sıklaştıracağız” demesi de bu duruma işaret ediyor.

Suriye’nin sınır ihlali kabul edilemez

Erdoğan’ın açıklamalarında Çin’in tutum değişikliği iddiası kadar Suriye’nin sınırını yaptığı ihlal nedeniyle Türkiye’nin uluslar arası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanabileceğini söylemesi de öne çıkıyor.

29 Nisan’da Suriyeli muhaliflere sınırı açan Türkiye, Haziran ayından bu yana Başbakan Erdoğan’ın ağzından Suriye yönetimine sert mesajlar veriyordu ama Çin dönüşü gelen açıklama sürecin başka bir boyuta dönüşebileceği ihtimalini gözler önüne seriyor.

Başbakan Erdoğan, “Dün de sınırımızı aşan silahlı saldırılar oldu, uluslar arası hukuk açısından bu işaret fişeğidir. Yapanın yanına kar kalmaz. Ayrıca NATO’nun Türkiye sınırları ile ilgili görevleri vardır” sözleriyle bu sınır ihlalleri nedeniyle Türkiye’nin belki de NATO güçleriyle birlikte BM kararından bağımsız bir sınır ötesi operasyon seçeneğinin masada olduğunu ima etti.

Türk Dışişleri’nin gözü kulağı Suriye’de

BM ve Arap Birliği’nin özel temsilcisi Kofi Annan’ın Suriye yönetimine verdiği süre bugün saat 06.00’da doldu. Türkiye, BM Güvenlik Konseyi Başkanlık Konseyi gibi Suriye rejiminin özel temsilciye verdiği tüm taahhütlerin yerine getirilmesini bekliyor.

Türk Dışişleri, silahların susmaması halinde Güvenlik Konseyi’nin Suriye halkının korunmasına yönelik gerekli tedbirleri de ihtiva edecek bir kararın kabul edilmesini bekliyor.

Bu kapsamda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün akşam Washington’da bulunan G-8 Dışişleri Bakanları Toplantısı’na video konferansla katıldı. Ve yarım saat süren görüşmede Türkiye’nin tavizsiz görüşlerini bir kez daha tekrarladı.

Kamplarda bekleyiş sürüyor

Aynı gün hem BM ve Arap Ligi özel temsilcisi Kofi Annan hem de Amerikalı senatörler John McCain ve Joe Lieberman tarafından ziyaret edilen Yayladağ çadır kentinde bekleyiş sürüyor. Suriyeli mülteciler Birleşmiş Milletler’den bir an evvel Suriye yönetimini şiddete son vermeye zorlamasını istiyor. Aylardır kamplarda yaşayan Suriyeliler’in en büyük isteği savaşa gerek kalmadan Esad’ın çekilmesi.

Türkiye’deki kamp ihtiyaçları Türkiye Kızılay’ı tarafından karşılanıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Sözcüsü Metin Çorabatır, Türkiye ile güçlü bir diyalog yakaladıklarını, bugüne kadar çadır battaniye gibi sembolik yardımlarda bulunduklarını söyledi. Çorabatır, “Türkiye’deki kamplarda mülteci sayısı 25 bine yaklaştı ve artış devam edecek gibi görünüyor. Eğer türkiye bizden herhangi bir yardım isterse elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

Birleşmiş Milletler geçen sene 29 Nisan’da Suriye’den ilk kaçışlar başladıktan sonra Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e yaklaşık 100 bin mültecinin ülkeyi terk edeceği öngörüsünde bulunmuş ve uluslararası toplumu 84 milyon dolarlık kaynak yaratılması için göreve çağırmıştı.

Ancak Ürdün’deki mülteci sayısının 90 bini aştığı Türkiye ve Lübnan’da ise 25 bin civarında olduğu hesaba katılırsa bu tahmin daha şimdiden aşılmış görünüyor.

Suriye’de son durum

Suriye rejiminin Annan Planı’nı bugünden itibaren uymaya başladıkları açıklamasına rağmen Türkiye’nin Suriye sınırında görev gazeteciler, sınırın karşı tarafından yer yer silah sesleri geldiğini belirtiyor.

Suriye Ulusal Konseyi Sözcüsü Burhan Galyun Suriye Ordusu’nun geri çekildiğine dair belirgin işaretler olmadığını söyledi. AFP’ye konuşan Galyun, halkı Esad rejimine karşı gösteri yapmaya çağırdı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise Suriye’nin önceki günlere göre daha sakin olduğunu ancak kesin birşey söylemek için beklemek gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG