Erişilebilirlik

Suriye'de 25 Kişi Daha Öldürüldü


Suriye'nin Hama kentinde gösteri yapan hükümet karşıtları
Suriye'nin Hama kentinde gösteri yapan hükümet karşıtları

Suriye’de binlerce kişi hükümete karşı gösteri yaparken bazıları Arap Birliği gözlemcilerinin ziyaret ettiği bölgede bulunan çeşitli kentlerde 25 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü bildiriliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü ölüm olaylarından dördünün Şam’ın dış mahallesi Douma’da meydana geldiğini açıkladı. Bazı görgü tanıkları güvenlik güçleri bir cami önünde toplanan binlerce göstericiye ateş açtığında Arap Birliği gözlemcilerinin bölgede bulunduğunu söylüyor.

Gözlemciler Dara, Hama ve Türk sınırındaki İdlip kentlerine gitmeyi planladıklarını, ayrıca sürpriz ziyaretlerde de bulunacaklarını açıkladı.

Gözlemcilerin Pazartesi günü Suriye’ye gitmelerinden beri altısı Hama’da en az 39 kişinin öldürüldüğü öne sürülüyor.

İnsan hakları derneklerine göre hükümet gösterilerde tutuklanan kişileri Arap Birliği gözlemcilerinden saklamak için askeri cezaevlerine nakletti.

İnsan Hakları Gözlem ve Arap Birliği, Beşar Esat rejiminden, gözlemcilerin askeri cezaevlerindeki tutuklularla görüşmelerine izin vermesini istedi.

Yerli ve yabancı insan hakları eylemcileri tutuklularla görüşmek isterken, hükümet gösteriler sırasında tutuklanan kişilerden 755’inin serbest bırakıldığını açıkladı. Devlet haber ajansına göre salıverilenler şiddet eylemlerine karışmayan kişiler.

Birleşmiş Milletler, Suriye'de 9 aydır süren gösterilerde çoğu polis ve askerler tarafından olmak üzere en az 5,000 kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor.

Beşar Esat rejimi ise can kayıplarından "ne olduğu belirsiz" olarak nitelediği terörist örgütleri sorumlu tutuyor ve ölenlerden 2,000’ninin güvenlik personeli olduğunu iddia ediyor.


XS
SM
MD
LG