Erişilebilirlik

Suriye'de 100 İsyancı Asker Öldürüldü


Suriye'de 100 İsyancı Asker Öldürüldü
Suriye'de 100 İsyancı Asker Öldürüldü

Arap Birliği Suriye’ye gözlemci göndermeye hazırlanırken çıkan çatışmalarda en az 100 isyancı askerin öldürüldüğü ya da yaralandığı bildiriliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, görgütanıklarına dayanarak Suriye ordu birliklerinin Türk sınırında Kafruved ve el-Fatira köyleri arasında sabah çıkan çatışmadan sonra bir grup isyancı askeri kuşattığını haber verdi.

Örgüt sözcüsü bölgede aralarında eylemciler de bulunan çok sayıda sivilin de ordu tarafından kuşatıldığını ve 36 sivilin öldürüldüğünü açıkladı. Suriye'nin diğer kesimlerde de 13 sivilin hayatını kaybettiği bu arada 14 güvenlik görevlisinin öldürüldüğü haber veriliyor.

Suriye ordusunun Pazartesi günü de Türk sınırındaki üslerinden kaçan 70 kadar isyancı askeri öldürdüğü bildirilmişti.

Suriye, yabancı gözlemcilere izin vermesini öngören Arap Birliği planını kabul etmiş bulunuyor Gözlemciler Şam hükümetinin göstericilere karşı şiddete son verme sözünü tutup tutmadığını denetleyecek.

Arap Birliği geçen ay planı kabul etmeye zorlamak için Suriye’nin üyeliğini askıya alırken diplomatik ve ekonomik yaptırımlar uygulamayı kararlaştırdı.

Suriye yabancı gözlemcilerin egemenlik hakkını ihlal edeceği gerekçesiyle planda değişiklik yapılmasını istemişti. Plan, Şam’dan muhalif gruplarla siyasi reformlar konusunda diyalog kurmasını da istiyor.

Suriye’nin en yakın müttefiği İran Beşar Asad’ın planı kabul etme kararını desteklediğini bildirdi.

Bu arada Çin, Suriye’deki şiddeti kınayan yeni BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını desteklediğini açıkladı.

Geçen hafta Rusya tarafından sunulan karar tasarısı, tüm taraflardan şiddete son vermelerini istiyor ancak yaptırım çağrısında bulunmuyor.

Batılı ülkeler Rusya’nın önerisini memnunlukla karşıladı ancak yeterli bulmadı. Rusya ve Çin Ekim ayında yaptırımlar öngören karar tasarısını veto etmişti.

Öteyandan BM Genel Kurulu Pazartesi günü Suriye’deki şiddeti kınayan bir karar tasarısını büyük farkla onayladı.


XS
SM
MD
LG