Erişilebilirlik

Suriye'de Ateşkes Tehlikede


Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi
Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi

Suriye, Annan barış planı çerçevesinde askerlerini çekmeden önce isyancıların çatışmaları durduracağına ilişkin sağlam garantiler verilmesini istediğini bildirdi.

Silahlı isyancı grub ise, asker çekme öncesi çatışmaları durduracağına dair yazılı güvence vermeyi reddetti.

Özgür Suriye Ordusunun komutanı Riad el-Esaad 10 Nisan’daki ateşkese uymaya hazır olduklarını ancak asla silahlarını teslim etmeyeceklerini söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdessi, Şam’ın 10 Nisan’a kadar kuvvetlerini kentler ve dış mahallelerden çekeceği yolundaki haberlerin yanlış olduğunu açıkladı.

Sözcü Makdessi, BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan’ın “silahlı terörist grupların şiddeti durdurmayı kabul ettiği ve silahlarını bırakmaya hazır olduğunu” belirten yazılı güvenceler veremediğini söyledi.

Makdessi, Suriye’nin Ocak ayında Arap Birliği gözlemcilerinin ziyareti sırasında meydana gelen olayın tekrarına izin vermeyeceğini de vurguladı. Sözcü, hükümetin kuvvetlerini kentlerden çekmesinden sonra isyancıların yeniden silahlanıp tüm bölgeleri mahalleleri kontrol altına aldıklarını önesürdü.

Kofi Annan tarafından hazırlanan barış planı, ateşkesi izleyen 48 saat içinde direnişçilerin de silah bırakmalarını öngörüyor.

BM Güvenlik konseyi geçen hafta yayınladığı bildiride Şam’ın 25 Mart’ta kabul ettiği barış planı uygulanmazsa yeni önlemler alabileceğini belirtmiş ve muhalefeti de Suriye kuvvetlerinin çekilmesinden sonra silahlı direnişe son vermeye çağırmıştı.

İnsan hakları grupları ülkenin kuzey ve orta kesimlerinde çatışmaların Pazar günü de devam ettiğini çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığını bildiriyor.

Türk sınırındaki İdlib ilinde Cizr el-Şükür kasabasının doğusunda helikopter, tank ve zırhlı araçlarla desteklenen Suriye kuvvetleri yeni bir saldırı başlattı. Suriye ordusu on günden beri isyancıların eline geçen kent ve köyleri geri almaya çalışıyor. Çatışmalar binlerce Suriyelinin Türkiye’ye kaçmasına yolaçtı.

Suriye Ulusal Konseyi Sözcüsü Usame Monacit’e göre Devlet Başkanı Beşar Esat, Salı günü yürürlüğe girecek ateşkesten önce, rejim karşıtlarına mümkün olduğu kadar ağır darbe vurmak istiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG