Erişilebilirlik

“Suriye’ye Konulan Silah Ambargosu Uygulansın”


İnsan Hakları Gözlem örgütü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne, Suriye hükümetine silah ambargosu uygulanması için çağrıda bulundu.

Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları Gözlem, çağrıyı geçen hafta 100’ü aşkın sivilin ölümüne yol açan Şam yakınlarındaki hava saldırılarından sonra yaptı.

Konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, isyancıların elindeki Duma’ya 16 Ağustos’ta düzenlenen hava saldırısıyla ilgili olarak görüşüne başvurulan görgü tanıklarının hedefin askeri olmadığına ve sivillerin öldüğüne işaret ettiği vurgulandı. Açıklamada, bu tanıklara göre, en yakın isyancı üssü veya ateş hattının hedefin en az iki kilometre uzağında olduğu da kaydedildi.

Örgütün Ortadoğu Bölüm Direktör Yardımcısı Nedim Huri, “Esnaf ve alışverişe giden halkı hedef alan saldırı Şam hükümetinin insan hayatına hiçbir değer vermediğini ortaya koyuyor. Bu son kanlı olay, Güvenlik Konseyi’nin daha önce alınan kararlar doğrultusunda hareket etmesi ve sivillerin hayatına kasteden saldırıların durdurulması için bir an önce harekete geçmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmıştır,” dedi.

Görgü tanıkları, Duma’daki saldırıların pazar yerlerini ve evleri hedef aldığını söylüyor.

Hafta başında Suriye’ye üç günlük ziyaretini tamamlayan BM yetkililerinden Stephen O’Brien da bombardımanı “hayret verici” ve “kabul edilemez” olarak nitelemişti. BM Siyasi İşler Sorumlusu Jeffrey Feltman da bombardımanı “savaş suçu” olarak tanımladı.

Suriye bombardıman hakkında bir yorum yapmazken, olayı kınayan BM yetkililerini eleştirdi.

Suriye hükümeti, 2011 yılında başlayan iç savaş boyunca sivilleri hedef aldığı gerekçesiyle sık sık eleştiriliyor. İç savaşta bugüne kadar 250 bin kişi yaşamını yitirdi.

16 Ağustos tarihindeki saldırı da Şam’ın sivilleri hedef alan en kanlı saldırısı oldu. 100’ü aşkın kişinin öldüğü saldırıda çoğu çocuk 500 kişi de yaralandı.

İsyancı gruplar da sık sık sivilleri hedef alan saldırılar düzenliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG