Erişilebilirlik

Suriye'ye Müdahale Yönünde Çağrılar Artıyor


Suriye'ye Müdahale Yönünde Çağrılar Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00
Linki indirmek için

Amerika Genelkurmay Başkanı'nın Suriye kriziyle ilgili açıklamasını değerlendiren uzmanlar ve siyasetçiler krize seyirci kalmanın Washington’a ağır bir bedel getirebileceği yönünde uyarıyor

Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dempsey bir süre önce Suriye’deki krize askeri müdahale olasılıklarını değerlendirdi ve bu işin faturasının Amerika için ağır olacağını söyledi. Obama yönetimi, iki buçuk yıldır devam eden ve 100 bin kişinin öldüğü Suriye krizine müdahale konusunda isteksiz. Ancak Amerika’nın Sesi’ne konuşan uzmanlar krize seyirci kalmanın da Washington’a ağır bir bedel getirebileceği yönünde uyarıyor.

Amerika Genelkurmay Başkanı, Washington’un Suriye’deki iç savaşa olası askeri müdahalesinin milyarlarca dolara mal olabileceği uyarısında bulundu.

Orgeneral Dempsey, hafta içinde Senato’ya Suriye’deki iç savaşla ilgili olarak atılacak adımları içeren bir seçenekler listesi sundu. Pentagon ilk kez Amerika’nın askeri bir operasyonunun istenmedik sonuçlar doğurabileceği olasılığını bu denli kuvvetle vurguluyor.

Amerika Barış Enstitüsü uzmanı Steven Heydemann, Orgeneral Dempsey’in sunduğu listenin en kötü senaryoları içerdiğini, ama nihai kararın verilmediğini söylüyor: “Dempsey, bu seçenekleri uygulamaya koyması durumunda Amerika’nın tek başına hareket edeceği izlenimi verdi. Sunduğu seçeneklerin, Amerika açısından dev bir askeri operasyon gerektirdiğini savunuyor. Ama bir yandan da açıkladığı bu seçeneklerdeki amaçlara ulaşmak için değişik düzeylerde kuvvet kullanımı yeterli olabilir.”

Heydemann, Amerika’nın bakış açısından Suriye’deki durumun daha da kötüleştiğini savunuyor. Uzman, Suriye muhalefetinin de büyük baskı altında olduğunu, savaşın daha uzun sürebileceği ve uluslararası toplumdan beklediği desteği alamayacağı gerçeğini kavramaya başladığını belirtiyor: “Obama yönetiminin resmi düzeyde açıkladığı hedef, Suriye sorununa görüşmeler yoluyla çözüm getirecek koşulların yaratılması yönünde. Stratejimizin askeri boyutu olduğu da ortada. Obama yönetiminin hedefine ulaşmasının en iyi yolu, Esat rejimini hem kendi, hem de savaş sonrası Suriye’nin geleceğini güven altına alacak en iyi yöntemin görüşmeler olduğuna ikna edecek koşulları hazırlamaktan geçiyor.”

Orgeneral Dempsey, Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu başkanına gönderdiği mektupta, muhalefet güçlerini eğitmekten, Suriye’nin kimyasal silah stoklarını imha etmeye kadar beş ayrı seçenek sundu. Genelkurmay Başkanı, bu beş seçeneği Suriyeli muhaliflere eğitim, danışmanlık ve yardım desteği vermek, sınırlı kalacak saldırılar düzenlemek, uçuşa yasak bölge oluşturmak, tampon bölgeler oluşturmak ve kimyasal silahları kontrol altına almak şeklinde sıraladı.

Orgeneral Dempsey’e göre Suriye’ye olası bir askeri müdahale, Amerika’ya ayda 1 milyar dolara mal olabilir. Ancak genelkurmay başkanına katılmayan politikacılar da var. Bunlardan biri de Demokrat Senatör Robert Menendez.

Menendez, “Amerika’nın Suriye krizine ne kadar yoğun müdahil olabileceği konusunda kaygılar var. Bu çok taraflı bir süreç mi olacak? Diğer müttefikler katılacak mı? Hangi silahlar kullanılacak? Komisyonumuz bu konuda önceden tavrını belirledi. Önce ılımlı isyancıları silahlandırıp, sonra da gerekli ortamı hazırlamak gerektiğini düşünüyoruz. Senato İstihbarat Komisyonu’nun da kendi kaygıları var. Ne kadar müdahil olunacak? Bu sorunlar zaman içinde çözüm bulacak. Gecikiyoruz, ama bazılarımız, ılımlı muhalefetin özgürlüğü için savaşmasını sağlayacak yollar bulunmasını istiyor. Ben bazı sorunları çözdüğümüzü görüyor ve ilerleme sağlayacağımızı umuyorum,” şeklinde konuşuyor.

Genelkurmay Başkanı Dempsey’nin çıkardığı faturayı fazla bulan Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Partili Senatör Robert Menendez, bunun çok katılımlı bir operasyon olabileceğini, masrafların da müttefikler tarafından paylaşılabileceğini savunuyor. El Hurra televizyonuna konuşan Menendez kaygılarını şöyle dile getirdi: “Suriye’nin giderek parçalanmasının, çok sayıda can kaybının yol açtığı insani trajedinin devam etmesinin Amerika’ya bedeli ne olacak? Krizin komşu Lübnan ve Ürdün’e sıçramasının boyutları ne olacak? Ortaya aciz bir devlet çıkarsa, teröristlerin bu ülkeyi ele geçirmesinin, bu ülkeden müttefiklerimize, çıkarlarımıza, hatta ülkemize saldırmasının sonuçları ne olacak? Hiçbir şey yapmamanın sonucu bunlar olursa, bize düşen maliyet ne olacak?”

Resmin tamamına bakmadan kar-zarar hesabı yapmayı yararlı bulmadığını söyleyen Senatör Menendez, zamanın kısıtlı olduğunu, etkili olmak istiyorsa, Amerika’nın bütün ağırlığıyla krize müdahil olması gerektiğini savunuyor.

Öte yandan uzmanlar Amerikan istihbaratının dolaylı da olsa son bir yıldır Suriye muhalefetine silah yardımı yaptığına dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG