Erişilebilirlik

'Suriye ve Yemen'de Misket Bombaları Kullanılıyor'


'Suriye ve Yemen'de Yasak Olan Misket Bombaları Kullanılıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

'Suriye ve Yemen'de Yasak Olan Misket Bombaları Kullanılıyor'

Bu iddiaların sahibi insan hakları örgütleri. Bu örgütler Suriye ve Yemen’i misket bombası kullanmakla suçladı. ‘Misket Bombası İzleme’ raporuna göre Suriye 2012’nin ortalarından bu yana misket bombası kullanıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Mary Wareham’a göre Suriye’de bu tür saldırılar, Rusya’nın geçen Eylül ayında askeri operasyonlara başlamasından bu yana artmış durumda.

Raporda, havadan ve karadan olmak üzere Suriye’de 13 farklı türde misket bombası saldırısı olduğu belirtiliyor. Rapora göre misket bombalarının bir türü hariç diğer hepsi, Sovyetler Birliği ya da Rusya tarafından imal edilmiş.

Raporda benzer silahların Yemen’de de kullanıldığına dair sağlam kanıtların olduğu vurgulanıyor. Rapor, havadan ve karadan olmak üzere yedisi farklı çeşit, toplam 19 misket bombası saldırısı gerçekleştiğini belirtiyor.

Wareham’a göre Mart 2015’te Yemen’deki Husi gerillalarına karşı Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan hava saldırılarında çok sayıda sivil zarar gördü.

Wareham, Obama yönetiminin Mayıs ayında bu tür silahların Suudi Arabistan’a satışını büyük ihtimalle sivil kayıplar nedeniyle durdurduğunu belirtiyor.

Geçen yıl misket bombaları nedeniyle en fazla ölüm olayı Suriye ve Yemen’de yaşandı. Bu bombalar nedeniyle Suriye’de 245, Yemen’de de 104 kişinin hayatını kaybettiği belirtilen raporda bu sayıların gerçek rakamları tam olarak yansıtmadığının da altı çiziliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG