Erişilebilirlik

Suriye Uluslararası Tepkilere Kulak Asmıyor


Suriye Uluslararası Tepkilere Kulak Asmıyor
Suriye Uluslararası Tepkilere Kulak Asmıyor

Suriye güvenlik kuvvetleri ülkenin kuzeybatısındaki kentleri ve köyleri hedef alan operasyonlarını genişletirken, tutuklama olaylarının ve Türkiye sınırına kaçışların devam ettiği bildiriliyor.

Görgü tanıkları ve insan hakları örgütleri, Suriye ordusunun İdlib ilindeki Han Şeykhun kasabasına tanklar, zırhlı araçlar ve askeri kamyonlar sevk ettiğini bildiriyor. İnsan hakları grupları ayrıca, güvenlik kuvvetlerinin 16 yaş üzeri erkekleri gözaltına aldığını belirtti. Gözaltı olaylarının Pazar günü özel kuvvetlerin işgal ettiği Cisr el Şuhur ve ordunun asker sevk ettiği Maaret el Numan kentlerinde yaşandığı kaydedildi. Özel kuvvetler, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kardeşi Mahir tarafından yönetiliyor.

Bu arada uluslararası toplum Şam hükümetini kınadı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Devlet Başkanı Esad’ı telefonla aradığını ve şiddet olaylarına son vermesini istediğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Şam hükümetinin göstericileri bastırma politikalarını “mide bulandırıcı ve barbarca” diye tanımladı. Sözcü Amerikan hükümetinin, Suriye’de ve Suriye dışındaki muhaliflerle teması arttırdığını da sözlerine ekledi.

Suriyeli sığınmacı sayısının 9 bine yaklaştığı Türkiye’de hükümet, Ankara’da temaslarını sürdüren Suriyeli temsilci Hasan Türkmani nezdinde Şam hükümetine baskılarını sürdürdü. Ankara Suriye’den protestocuları hedef alan operasyonlarına son vermesini istiyor. Suriyeli temsilciyi kabul eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye sınırı dışında bekleyen 10 bin Suriyeliye de yardım ulaştırdıklarını bildirdi.

Bu arada Suriye devlet televizyonu, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuzeni ve ülkenin en büyük işadamlarından telekomünikasyon devi Rami Makluf’un tüm işini bırakmaya karar verdiğini ve kazancını hayır kurumlarına aktarmaya karar verdiğini duyurdu. Ticari kazancını Esad ailesine yakınlığıyla elde ettiğine inanılan Makluf, Suriye’nin en büyük cep telefonu şirketini yönetmenin yanı sıra, gümrüklerdeki duty-free mağazaları, bir havayolu şirketini ve bir de bankayı idare ediyor. Makluf, Avrupa Birliği ve Amerika’nın yaptırım listesinde yer alıyor.

XS
SM
MD
LG