Erişilebilirlik

'Suriye-Türkiye Gerginliği Tırmanabilir'


Cenevre’de yapılacak Suriye toplantısı, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın söylediği gibi bir dönüm noktası olabilir mi? Türkiye’yle Suriye arasındaki gerginliğin çatışmaya dönüşmesi mümkün mü? Rusya ve İran’ın Suriye rejimine verdiği destek krizi nasıl etkiliyor? Bu soruları Washington’daki ABD Dış Politika Konseyi adlı düşünce kuruluşunun başkan yardımcısı Ilan Berman yanıtladı.

Ilan Berman’a önce Türkiye-Suriye gerginliğinin büyüme ihtimali olup olmadığını sorduk, Berman “çok mümkün” yanıtını verdi. Türkiye’nin politikasını da değerlendiren Berman, krizin yayılmasının Ortadoğu’daki tabloyu çok değiştirme riski taşıdığını vurguladı ve tarafların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Uzman, yarın Cenevre’de yapılacak Suriye zirvesine çok fazla umut bağlamamak gerektiğini savundu ve “keşke umutlu olabilsem” dedi. Rusya’nın Suriye’ye verdiği desteğin de sonsuza kadar sürmeyebileceğine dikkati çekti ve uluslararası toplumun daha kararlı adımlar atması gerektiğini belirtti. Berman’a göre, şu ana kadar uluslararası toplum, Birleşmiş Milletler ve NATO Suriye konusunda etkisiz kaldı, Suriye rejimini silahlı çatışmadan vazgeçiremedi.

Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika uzmanı olan ABD Dış Politika Konseyi Başkan Yardımcısı Ilan Berman İran, radikal İslam ve totaliter rejimlerle ilgili kitapları olan bir yazar. İran’a yaptırımlar Pazar akşamına kadar özellikle petrol ihracatını etkileyecek şekilde genişliyor. Berman’a yaptırımların genişletilmesinin İran’ı nükleer konuları görüşmek için masaya oturtmaya ikna edip etmeyeceğini soruyoruz. Uzman sadece yaptırımların İran’ı nükleer silah konusunu görüşmeye razı edemeyeceğini söylerken, yine de etkili olacağını kabul ediyor.

ABD Dış Politika Konseyi Başkan Yardımcısı Ilan Berman’la Hülya Polat’ın yaptığı söyleşiyi aşağıdaki görüntü dosyasından izleyebilirsiniz.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG