Erişilebilirlik

"Suriye Trajik Çıkmaza Dönüştü"


Birleşmiş Milletler Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Suriye’deki durumu “trajik çıkmaz” olarak niteledi.

Pinheiro, Guardian gazetesinde yayınlanan makalesinde, çatışmaların dört milyon kişiyi ülkelerini, 7 milyon 600 bin kişiyi de evlerini terk etmeye zorladığının altını çizdi.

BM yetkilisi, iç savaş nedeniyle okulların ve hastanelerin kullanılamaz hale geldiğini de yazıyor.

2011 yılı Mart ayında Şam rejimine karşı yapılan barışçıl gösterilerin kanlı bir şekilde bastırılması sonrasında iç savaşa sürüklenen Suriye’de 220 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi.

BM Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, “Suriye’deki trajedi ırk, din, cinsiyet ayırımı yapmıyor. İster Sünni veya Şii, ister Hıristiyan ister Dürzi, tüm Suriyeliler bu kanlı savaşın kurbanı” diye konuştu.

BM, Suriye için Cenevre’de iki kez uluslararası barış konferansına arabuluculuk etti. Ancak iki turda da olumlu sonuç alınamadı.

Pinheiro, dünya kamuoyunun sadece duyulan üzüntüyü dile getirdiğini, ancak bunun barışa ulaşılmasında hiçbir katkı sağlamadığının altını çizdi.

BM yetkilisi, Suriye’deki duruma Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin bakması gerektiği görüşünü tekrarladı ve Suriye’deki taraflar üzerinde nüfuzu olan ülkelerden barış görüşmeleri için bu taraflara baskı yapmalarını istedi.

Pinheiro, bu konuda uluslararası toplumun kararlı adımlar atmaması nedeniyle Suriye’deki krizin daha da derinleştiğini söyledi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG