Erişilebilirlik

Suriye Sularında Hareketlilik


Fransa Savunma Bakanı Jean Yves le Drian
Fransa Savunma Bakanı Jean Yves le Drian
Suriye lideri Beşar Esad’ın muhaliflere kimyasal silah kullanma riskine karşı Türkiye sınırına yerleştirilen Patriot füzelerinin ardından, şimdi de Suriye kıyısı açıklarındaki Amerikan Eisonhower ile Fransız Charles de Gaulle uçak gemilerinin alarma geçirildiği belirtildi. Fransa Savunma Bakanı Jean Yves le Drian, gemilerin kimyasal silah kullanılması olasılığına karşı önlem amaçlı olarak bölgede bulundurulduğunu açıkladı.

Suriye sularındaki hareketliliğe ilişkin Fransız haber kanalı BFM TV’ye konuşan Savunma Bakanı Le Drian, “Gemimiz Suriye'ye müdahale amaçlı değil, kimyasal silah ihtimaline karşı önlem amaçlı olarak bulunuyor,” dedi. Bakan, "Kimyasal silahların yerini, nerede stok edildiğini biliyoruz. Esad’ın güvenlik güçleri tarafından koruma altında. Şimdilik kullanılacağına dair bir istihbaratımız yok. Ancak Esad’ın bunları kullanması kırmızı çizgiyi aştığı anlamına gelir ve o zaman bizim ve uluslararası topluluğun yanıtı çok sert olur. Ama şimdi Suriye'ye müdahale gibi bir niyetimiz yok. Biz Suriye’nin kendi içinde bu sorunu çözmesinden yanayız," dedi. Bakan Le Drian, sorular üzerine, “Biz ve müttefiklerimiz kimyasal silahların yerini biliyoruz. Güvenlik amaçlı olarak taşındıklarını biliyoruz. Ama kullanılıcağına dair bize gelen bir istihbarat yok,” dedi.

Kırmızı çizgi

Amerikan Savunma Bakanı Leon Panetta ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Esad’ın ciddi olarak kimyasal silah kullanmasından endişe ettiklerini açıklamış, Amerikan yönetimi bunun ‘kırmızı çizgiyi aşmak anlamına geldiğini’ söylemişti. Başkan Barack Obama ise, “Bu kabul edilemez ve Esad bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalır,” diyerek Esad yönetimini uyarmıştı. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad ise, “Suriye yüzlerce defa açıkladı, bir kez daha altını çiziyoruz ki, halkımıza karşı kimyasal silah kullanmayacağız. Bu intihar demektir, bunu yapmayacağız,” demişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG