Erişilebilirlik

Suriye’de Su Sıkıntısı Ciddi Boyutlara Ulaştı


Suriye’de iki yıldır devam eden iç savaşın, su ve kanalizasyon hizmetlerini önemli ölçüde aksattığı düşünülüyor. Birleşmiş Milletler’in Suriye genelinde yaptığı bir araştırma, bu hizmetlerde yaşanan aksamanın, çocuklar başta olmak üzere hastalık tehlikesini arttırdığına dikkati çekiyor.

BM Çocuk Fonu tarafından yürütülen araştırma, su ve kanalizasyon hizmetlerinin en çok aksadığı düşünülen altı çatışma bölgesine yoğunlaşıyor. UNICEF sözcüsü Marixie Mercado, kriz öncesi döneme göre sağlanan su hizmeti üçte bire düşmüş durumda. Su sıkıntısı özellikle Suriye’nin doğusundaki Deyrezzur bölgesinde yaşanıyor. Bu bölgede kişi başına sağlanan su miktarı, kriz öncesine göre onda bire düşmüş durumda.
UNICEF sözcüsü, su sıkıntısının en büyük nedenlerinin uzun süreli elektrik kesintileri, yakıt sıkıntısı, bakım eksikliği ve savaşın yol açtığı hasar olduğunu belirtti. Sözcü, içme suyu arıtma tesislerinde gerekli kimyasalların da üretilemediğini, bunun da musluk suyuna mikrop karışması riskini arttırdığını söyledi.

UNICEF raporuna göre normal yollardan içme suyu temin edemeyen aileler, özel girişimcilerden su satın alıyor. Bu su da hem pahalı, hem de hastalık riski yüksek. Yedi kişilik bir ailenin günlük su masrafının bir dolar olduğu tahmin ediliyor, ama bu birçok ailenin bütçesinin üzerinde bir rakam. Üstelik aldıkları suyun kalitesi de tartışılır.

Kanalizasyon hizmetlerinin aksamasından dolayı, Suriye’de kriz bölgelerinde yaşayanların hastalık riski de artıyor. Temel su ihtiyacı, tuvalet, okullarda sabun, sağlık ocakları gibi gereksinimlere erişimin oldukça az olduğunun altını çizen UNICEF Sözcüsü Mercado, toplu barınaklarda yaşamak zorunda olan kişilerin en kritik durumdaki grup olduğuna dikkati çekiyor. Örneğin bazı yerlerde 70 kişinin tek bir tuvaleti paylaşmak zorunda kaldığını söyleyen sözcü, suyun kısıtlı olarak, her gün kişi başına on litreden az verildiğini kaydediyor. Sabun ise, artık lüks bir tüketim aracı.

UNICEF 10 milyonu aşkın kişinin temiz su ihtiyacını karşılamak amacıyla üç aylığına Suriye’ye bir milyon litre klor gönderiyor.

Örgüt 750 bin kişiye, güvenli içme ve kullanım suyu, sabun ve diğer temizlik araçları, tuvalet ve banyo hizmetleri ulaştırmak için 22 milyon 500 bin dolar yardıma ihtiyacı olduğunu bildirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG