Erişilebilirlik

Suriye Savunma Bakanı Bombalı Saldırıda Öldürüldü


Suriye Savunma Bakanı Davud Racha bombalı bir saldırıda öldürüldü.

Suriye devlet televizyonu başkent Şam’taki Ulusal Güvenlik binasına yapılan bombalı saldırıda Savunma Bakanı’nın yanı sıra bakan yardımcısı Asıf Şevkat’in de öldüğünü bildirdi. Şevkat, aynı zamanda Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kayınbiraderi.

Eski savunma bakanlarından Suriyeli General Hasan Türkmani’nin de, bugünkü bombalama sırasında aldığı ağır yaralar yüzünden öldüğü bildiriliyor.

Şam’da 18 Temmuz 2012’de bombalı saldırıda öldürülen Suriye’li bakanlar (soldan, sağa) eski Savunma Bakanı General Hasan Türkomani, Savunma Bakanı General Davud Racha ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kayınbiraderi olan Savunma Bakan Yardımcısı General Asıf Şevket
Şam’da 18 Temmuz 2012’de bombalı saldırıda öldürülen Suriye’li bakanlar (soldan, sağa) eski Savunma Bakanı General Hasan Türkomani, Savunma Bakanı General Davud Racha ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kayınbiraderi olan Savunma Bakan Yardımcısı General Asıf Şevket
Saldırının sorumluluğunu Hür Suriye Ordusu adlı direnişçi grubu üstlendi.
Saldırının üst düzey bir toplantı sırasında yapıldığı bu yüzden birçok üst düzey yetkilinin de ölenler arasında bulunduğu haber veriliyor. Reuters Haber Ajansı’na göre, saldırının sorumluluğunu üstlenenler arasında İslam Tugayı anlamına gelen Liwa el-İslam adlı direniş grubu da bulunuyor.

Suriye ordusu “terörle savaşmaya devam edeceğini” açıkladı. Ölen bakanın yerine savunma bakanlığına Genelkurmay Başkanı Fahid el-Kasım el-Freyc atandı.

Bombalı saldırı muhalefet gruplarıyla Suriye ordusu arasındaki çatışmaların başkent Şam’a kadar uzanmasını izledi. 16 aydır süren çatışmaların en yoğunlaştığı birkaç gündür ölü sayısı artıyor.

Uluslararası Tepki

Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta, Suriye’deki durumun hızla kontrolden çıkmaya başladığını söyledi. İngiltere Savunma Bakanı Phillip Hammond’la görüştükten sonra ortak bir basın toplantısı düzenleyen Panetta, uluslararası toplumun Esad hükümeti üzerindeki baskıyı en üst düzeye çıkarması ve siyasi geçiş için adımlar atmasını sağlaması gerektiğini vurguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague bombalı saldırının Suriye’deki durumun çok ciddi şekilde ve hızla kötüleştiğini gösterdiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel saldırının Birleşmiş Milletler’in Suriye konusunda acil bir karar tasarısı geçirmesinin şart olduğunu kanıtladığını belirtti.

BM Bugün Suriye’yi Görüşüyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün öğleden sonra Suriye’deki BM gözlemcilerinin sayısını arttıracak bir karar tasarısını görüşmeye hazırlanıyor. Konsey’in tasarıyı onaylaması bekleniyor.

Gözlemcilerin Cuma günü dolacak olan görev süresini de uzatacak olan karar tasarısı konusunda üye ülkeler arasında anlaşmazlık var. Bazı üyeler tasarının Suriye hükümetine yaptırım tehdidi içerip içermemesi konusunda farklı görüşleri savunuyor.

İngiltere, Fransa, Almanya ve Amerika, Suriye’ye yaptırım tehdidi yapılmasını ve gözlemcilerin görev süresinin 45 gün uzatılmasını istiyor.

Rusya yaptırım içerirse tasarıyı veto edeceğini açıkladı. Rusya’nın hazırladığı tasarı metni, yaptırımlardan söz etmiyor. Çin de bu konuda Rusya’yı destekliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon bugün Pekin’de Çinli liderlerle konuyu görüştü. Genel Sekreter, Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de daha fazla kan dökülmesine engel olacağını umduğunu belirtti.

Bu arada Suriyeli muhalefet grupları da New York’ta temaslar yaparak, tezlerini savundu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG