Erişilebilirlik

Suriye Rejiminin Generallerinden Tlas Fransa’ya Sığındı


Suriye Savunma Bakanı ve diğer üst düzey yetkililer Şam’da bir intihar saldırısında öldürüldü. Suriyeli general Manaf Tlas da Paris’te ortaya çıktı. Amerika’nın Sesi Paris muhabiri Lisa Bryant, Suriye’nin ordusundaki sorunların gözler önüne serildiğini bildiriyor.

France-Press Haber Ajansı’na gönderdiği açıklamada, Suriyeli General Manaf Tlas ülkeyi iç savaşa sürükleyen anlaşmazlık yüzünden Şam’ı suçluyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir zamanlar yakın müttefik olan General Tlas, Suriye’deki katliamın sona ereceğini ve ülkenin birlik, istikrar ve güvenliğini garanti altına alacak bir siyasi geçiş dönemine girileceğini ümit ettiğini söyledi.

Suriye ordusunun halka karşı savaş açmasının kendisini çok üzdüğünü belirten Tlas, orduya yardım etmeyi reddettiği için vatan haini olarak adlandırıldığını belirtti.

Tlas Suriye’de rejimden kaçarak başka bir ülkeye sığınan en yüksek rütbeli subay. Temmuz ayında Fransa’ya geldiği söylenen Tlas dikkatleri üzerine çekmemeye özen gösteriyor. Fransız yetkililer de bu konuda şimdiye kadar açıklama yapmamıştı.

Ancak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Salı gecesi düzenlediği basın toplantısında, General Tlas’ın Paris'te olduğunu doğruladı.

Tlas, bir zamanlar Esad’ın yakın çeveresinin en önemli isimlerinden biriydi. Tlas’ın babası Cumhurbaşkanı Esad’ın babası Hafız Esad döneminde uzun süre savunma bakanlığını yapmıştı.

Tlas, Associated Press Ajansı’na yaptığı açıklamada, Suriyeli muhaliflere katılmaktan hiç bahsetmedi. Amerika’nın Sesi’nin ulaşmaya çalıştığı Suriye muhalefet örgütü üyesi telefonlara cevap vermedi.

Merkezi Londra’daki düşünce kuruluşu Chatham House’da Suriye uzmanı olarak görev yapan Nedim Şehadi’e göre, General Tlas’ın rejimden kaçarak Fransa’ya sığınması sembolik olmaktan başka bir anlam taşımıyor:

“Yaklaşık on yıl önce babası kızağa alınmıştı, Manaf Tlas da altı ay önce kızağa alındı. Bu, rejimin çalışma sistemini etkilemez. Fakat önemli olan bu durumun rejimin meşruluğunu nasıl etkileyeceği. ”

Şehadi, rejimin hiçbir meşruluğu kalmadığını, hızla çöktüğünü söylüyor. Bu da uzmana göre, Suriye’nin en sadık ve güçlü müttefiki Rusya için bir ikilem oluşturuyor:-

“Eğer Rusya Esad rejimine yardıma devam eder ve rejim yine de çökerse, Moskova çok büyük bir kayıp yaşar.”

Rusya, Devlet Başkanı Beşar Esad ve hükümetine karşı BM Güvenlik Konseyi'nin daha sert yaptırımlar içeren karar tasarılarını onaylanmasını bugüne kadar engelledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG