Erişilebilirlik

'Suriye Rejimi Anlaşmayı Suistimal Edebilir'


'Suriye Rejimi Anlaşmayı Suistimal Edebilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Münih’te biraraya gelen dünya güçleri, Suriye’de ateşkes ilan edilmesi üzerinde anlaştı. Ancak anlaşmaya şüpheyle bakan birçok gözlemci, Rusya ve İran destekli Suriye rejiminin anlaşmayı suistimal edebileceği uyarısında bulunuyor.

Beş yıllık savaş ve yarım milyon insanın ölümünden sonra Suriye’deki katliamın sona erebileceğine dair küçük de olsa umut ışığı doğdu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ”Suriye’de ateşkes uygulanması kararı aldık. Anlaşma bir hafta içinde uygulanmaya başlayacak. Bu oldukça iddialı bir hedef ancak başarıya ulaşmak için herkes bir an önce harekete geçmeye kararlı” şeklinde konuştu.

Rusya ise Amerika’yla hala bazı farklılıklar olduğunu vurguluyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ”Suriye’de kilit çözüm, Amerika liderliğindeki koalisyon ve Suriye hükümetinin daveti üzerine bu ülkede bulunan Rus ordusu arasında işbirliği sağlamak için doğrudan iletişime geçmektir,” dedi.

Anlaşma uyarınca IŞİD gibi terör örgütlerine yönelik operasyonlar devam edecek.

İngiltere Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden Karen Von Hippel ise Suriye hükümeti ve Rus hava saldırılarının ülkedeki tüm muhalif grupları hedef aldığını belirtiyor: ”Rusya’nın barış girişimlerinin hiçbiri samimi değil. Toprak ele geçirmek için her fırsatı değerlendirdiler, Suriyeli sivilleri halı bombardımanına tuttular.”

Rusya ise sadece radikal grupları hedef aldığını kaydediyor. Ancak Halep’e yönelik saldırılar arttı. Halep ve civarının hemen hemen tümü şu anda Suriye rejimine bağlı güçlerin ablukası altında.

Karen Von Hippel, ”Suriye’de birçok farklı güç savaşıyor. İran ve Rus güçleri, Esat’a bağlı birlikler, bazı Afgan güçler bunların başında geliyor. Bu ülkelerin hiçbiri Halep’i işgal edemeyecek. Suriye rejimi ise Halep’i kontrol altında tutamayacak kadar zayıf. Karada son derece tehlikeli bir güç boşluğu doğacağını düşünüyorum” diyor.

Yardım kuruluşları, ateşkesin başarısız olması durumunda Halep’ten mülteci akınının başlayacağı uyarısında bulunuyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden Natalie Roberts, ”Suriye’de durum kötüye gidiyor. Güvenli bölgelere kaçma ihtiyacı duyan insanların sayısı giderek artıyor. Bu sayının daha da artacağını tahmin ediyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Rusya ve İran, Suriye hükümetine askeri yardıma devam ederken Suudi Arabistan gibi Sünni ülkeler, Amerika ve İngiltere, muhalif güçleri destekliyor. Bu da jeopolitik açıdan Suriye’deki aktörlerin çoğalması anlamına geliyor.

Karen Von Hippel, ”Önümüzdeki haftalarda bir ya da birkaç Rus helikopterinin düşürülmesine hiç şaşırmam. Bu sadece Suriyeli muhalif güçler tarafından değil, Katar, Suudi Arabistan hatta Türkiye desteğiyle de olabilir,” diyor.

Uzmanlar, kısmi ateşkesin bile Suriye’deki sivilleri rahatlatabileceği ve savaşa ara verilebileceği anlamına geleceği görüşünde.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG