Erişilebilirlik

Suriye Ordusu Palmira’yı IŞİD’den Geri Aldı


Rus savaş uçakları ile desteklenen Suriye Ordusu antik kent Palmira’yı IŞİD’den geri aldı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a göre Palmira’nın geri alınışı Suriye Ordusu’nun terörle mücadele konusundaki stratejinin başarısını gösterdi.

Rus uçakları ile desteklenen Suriye Ordusu IŞİD’i Palmira’dan geri aldı. Suriyeli askeri yetkililer Palmira’nın geri alnımasının Rakka’nın yolunu açtığını belirtiyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Palmira’nın doğusunda yer yer çatışmaların devam ettiğini ancak IŞİD militanlarının büyük bölümünün doğuya doğru çekildiğini belirtti. Suriye Devlet Televizyonu askeri kaynaklara dayanarak Suriye ve Rus jetlerinin kaçmakta olan IŞİD militanlarını vurduğunu kaydetti. Televizyon ayrıca Palmira’dan görüntüler de yayınladı. Görüntülerde boş sokaklar ve oldukça zarar görmüş yapılar dikkat çekti. Rus uçak ve helikopterleri Palmira’nın alınması sürecinde onlarca hava operasyonu düzenledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdulrahman, Palmira savaşında 400 IŞİD militanının öldüğünü açıkladı. Çatışmalarda yaşamını yitiren Suriye askeri sayısı ise 180.

Palmira’nın Suriye Ordusu’nun kontrolüne geçmesi, 2014’te Suriye ve Irak’ta kontrol sağladığı topraklarda halifelik ilan eden IŞİD için en büyük kayıplardan biri olarak nitelendiriliyor.

Örgüt geçen yıl Mayıs ayında Palmira’yı ele geçirmiş, antik kentteki birçok tarihi yapıyı ya havaya uçurmuş ya da zarar vermişti. Antik kent toplu infazlara da sahne olmuştu.

Suriye’deki eski eserlerden sorumlu Mamoun Abdülkerim Palmira’da zarar gören tarihi yapıları yeniden onarma sözü verdi ve `Palmira için çok ağladık ama umudumuzu kaybetmedik’ dedi.

Esad’ın mesajı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Palmira’nın geri alınmasının Suriye güçlerinin terörizm ile mücadele konusundaki stratejisinin başarısını gösterdiğini söyledi. Esad, Palmira’nın kurtarılmasının önemli bir başarı olduğunu vurguladı. Suriye Devlet Başkanı, bunun Suriye Ordusu ve mütttefiklerinin terörle mücadele stratejisindeki başarıyı da gösterdiğini kaydetti. Esad, bu açıklamayı bir grup parlamanteri de içeren Fransız delegasyonunu kabulü sırasında yaptı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG