Erişilebilirlik

Suriye Ordusu Türkmen Mahallelerinin Bulunduğu Halep’in Kuzeyini Ele Geçirdi


Rusya'nın desteğindeki Suriye ordusu, Halep’in kuzeydoğusunu tamamen ele geçirdi. Haberlere göre, rejim güçleri Türkiye’nin 60 kilometre güneyinde bulunan Suriye’nin en büyük ikinci kentinin doğu mahallelerine doğru ilerliyor.

Suriye ordusunun Halep’te ilerleme sağladığı 2016 yılın başında dünya kamuoyunu ayağa kaldıran Türkiye’nin bugünlerde bu konuyu gündeme taşımadığı dikkat çekiyor.

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra 24 Kasım’da El-Bab’ın batısındaki Türk birliğine yönelik hava saldırısını Rusya’nın gerçekleştirmediğini Putin’in ilettiğini açıklayan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Halep’le ilgili değerlendirmede bulunmadı.

Alptekin Dursunoğlu: "Fırat Kalkanı, Türkiye’yi Halep’teki iddialarından vazgeçmeye zorluyor"

Yakındoğu Haber internet sitesinin yayın yönetmeni Alptekin Dursunoğlu’na göre, Türkiye’nin bu tutum değişikliğinin nedeni Fırat Kalkanı Harekatı.

“Türkiye, Bab saldırısının ardından beklenenin aksine öfkeli mesajlar vermek yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le temas kurması ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Tahran’a gitmesi, Ankara’nın da Fırat Kalkanı kumandasının Rusya ve İran’ın elinde olduğunu teyit ettiğini gösterdi. Türkiye’nin asli hedefi PYD kantonları olan Fırat Kalkanı operasyonunun ömrünü sonuçlarına bakarak kestirmek mümkün. Fırat Kalkanı’nın kırmızı çizgileri Rusya ve İran tarafından belirleniyor. Fırat Kalkanı, Türkiye’yi müttefiki olan ABD’den çok rakibi olan Rusya ve İran’a bağımlı kılıyor. Türkiye’yi Halep’teki iddialarından vazgeçmeye zorluyor.”

Tarık Cevizci: "Esat güçleri, muhaliflerin kontrolundaki Türkmen mahallelerini ele geçirdi"

Suriye'de yaşananları en iyi takip eden isimlerden biri olan Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci, Esat güçlerinin Halep’te son iki günde ele geçirdiği mahallelerin çoğunlukla Türkmen mahallelerin olduğunun altını çizdi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Cevizci, “Halep’te 2012’den beri ilk defa muhaliflerin elinde olan şehir içindeki mahalleler Esat tarafından geri alınıyor. Bir diğer farklılık ise YPG’nin kontrolündeki Halep’in Şeyh Maksut mahallesinden sözünü ettiğim Türkmen mahallelerine operasyon başlatıldı. Bostanpaşa ve Yukarı Hüllük mahallelerinin çoğunluğu Türkmen. Ben savaş öncesi burada dört yıl yaşadım. Kentin en kalabalık mahallelerindendirler” dedi.

Halep’in kuzey ve doğu bölgelerinde yaşayan 400 bin kişinin sekiz aydır kuşatma altında yaşadığını belirten Cevizci, kentin kuzeydoğusunda bulunan Türkmenler'in doğuya çekildiğini söyledi.

Cevizci: "Halep’in düşmesi Suriye’de muhaliflerin bittiği anlamına gelir"

Cevizci, uluslararası destek gelmediği taktirde Halep’in doğusundaki direnişin de ancak birkaç gün sürebileceği görüşünde.

“Dünya basını aylardır Doğu Halep’ten bahsediyordu. Ama kuzey de vardı. Şimdi kuzey, Esat’ın eline geçti. Doğu Halep’te. Eğer uluslararası destek gelmezse kısa vadede değil ama orta vadede daha önce Dera’da olduğu gibi Halep’te de muhaliflerin tahliye edileceğini düşünüyorum. Muhalifler İdlib’e gönderilir ama Halep’in düşmesi Suriye muhalefetinin bittiği anlamına gelir” dedi.

Dursunoğlu: "Suriye ordusu, muhalifleri önce İdlib’e oradan da Türkiye sınırına püskürtecek"

Alptekin Dursunoğlu da Tarık Sulo Cevizci gibi muhalefetin bir vadede İdlib’e çekileceğini ya da Suriye Ordusu tarafından yönlendirileceğini düşünüyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Dursunoğlu’na göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni başkanı Donald Trump koltuğuna oturana kadar Rusya destekli Suriye Ordusu Halep’te kontrolü sağlamış olacak.

“Ateşkes çabaları sonuç vermeyip BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura özerklik önerisiyle gelince Halep’te dün ve bugün çok hızlı ilerleme oldu. Suriye Ordusu, Halep’te muhaliflerin kontrol ettiği bölgenin %40’ını ele geçirdi. Suriye yönetimi ülkedeki tüm muhalifleri İdlib’e yönlendiriyor. Halep’tekileri de aynı kader bekliyor. Bundan sonra Türkiye’nin problemi olacak. Çünkü Suriye Ordusu’nun muhaliflere vuracağı son darbe onları İdlib’den Türkiye sınırna püskürtmek olacak. Bunlar sıradan Suriyeli değil, savaşan adamlar. Türkiye alsa bunları nasıl rehabilite edecek? Almazsa ne olacak? Bu durum Türkiye’nin başına bela olacak.”

Dursunoğlu, Suriye Ordusu’yla beraber hareket eden Hizbullah ve Irak’tan gelen Nücebba güçlerinin Mayıs ayında Fetih Ordusu tarafından ele geçirilen Halep’in güneyindeki Hantuman’a doğru yöneldiklerini de ifade etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG