Erişilebilirlik

Suriye Ordusu Fırat’ın Doğusunda


Amerika öncülüğündeki koalisyon, Deyrizor’da tam kontrol sağlamak isteyen Rusya destekli Suriye ordusunun Fırat Nehri’ni geçtiğini bildirdi. Bu durumda Rusya destekli birlikler kentin doğusunda Amerika destekli güçlerle karşı karşıya kalabilir.

Kentin ortasından geçen Fırat Nehri, iki taraf arasında bir sınır oluşturuyor ve Amerika öncülüğündeki koalisyonla Rusya arasında çatışmasızlık alanı olarak değerlendiriliyor.

Amerika destekli koalisyonun komutanlarından Ryan Dillon, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Rus ve Suriye rejim kuvvetlerinin Fırat Nehri’nin doğusuna kaydıklarını aktardı. Dillon’a göre Ruslar, Suriye rejiminin Deyrizor topraklarının kontrolü için yürütülen operasyonlarına havadan destek veriyor.

IŞİD kuşatması bu ay kırıldı

IŞİD’in Suriye’deki önemli kalelerinden olan Deyrizor’a yönelik operasyon, bu ay başında başlamıştı. Şii milisler ve Rus hava kuvvetleri tarafından desteklenen Suriye ordusu, kentin batısından harekete geçerek kentteki IŞİD kuşatmasını kırdı.

Öte yandan Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri, kentin doğusunahareket ederek ayrı bir operasyon başlattı. Nehrin doğu kıyısında 300 kilometrekarelik toprak kazanan SDG, hızla ilerleme kaydetti.

Suriye devlet haber ajansı SANA’ya göre Suriye ordusu Deyrizor’un doğusundaki Mazlum ve Marrat köylerinde birçok yeri militanlardan arındırdı ve “Conoco” olarak bilinen doğalgaz sahasına doğru ilerleme kaydetti.

SANA, IŞİD’in büyük kayıp verdiğini de aktardı.

IŞİD’in yayın organı Amaq da gelişmeyi doğruladı ve militanların intihar saldırılarıyla Marrat’a yaklaşan ordu birliklerini tuzağa düşürdüklerini aktardı.

Bu ayın başında Amerika öncülüğündeki koalisyon güçleri, Suriye ordusunun Fırat’a doğru hareketini dikkatle gözlemlediklerini bildirmişti. Suriye ordusu ve Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin nehrin doğu kıyısında çatışmaya girmesinden endişe ediliyor.

SDG komutanları, Fırat’ı geçmeden önce bile Suriye rejim güçlerinin ateşiyle karşılaştıklarını bildirdi.

SDG üyeleri yaralandı

Son olarak Cumartesi günü IŞİD militanlarından alınan nehir yakınındaki bir sanayi bölgesine düzenlenen Rus hava saldırısında, altı SDG üyesi yaralanmıştı.

Komutan Dillon, Amerika öncülüğündeki koalisyonun güçlerin ayrıştırılmasının tamamen ortadan kalkmasının önüne geçilmesi ve tüm tarafların IŞİD ile mücadeleye odaklanması konusunda Rus kuvvetleriyle iletişim kurmaya devam edeceklerini söyledi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG