Erişilebilirlik

Suriye Operasyonu Konusunda Görüş Ayrılıkları


Türkiye, ABD ile birlikte IŞİD’e karşı, büyük bir askeri operasyonun eşiğinde olduğunu bildirdi. Türkiye, Batılı müttefikleri tarafından IŞİD’e karşı verilen mücadeleye yeterince destek vermemekle suçlanıyordu. Ancak iki taraf arasında yaşanan, IŞİD’e karşı nasıl bir mücadele verilmesi gerektiği konusundaki görüş ayrılığı sürüyor.

Türkiye ve Amerika, IŞİD’in Türkiye-Suriye sınırında kullandığı 98 kilometrelik bir hattı kapatmak için büyük bir askeri operasyona başlamaya hazır olduklarını doğruladı.

Anadolu Ajansı’na konuşan Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, “Sınırlarımız üzerindeki bölgelerde IŞİD’in uyguladığı kontrolu bitirme adına belirli planlarımız var” dedi. Birkaç gün içerisinde operasyonun görüleceğini söyleyen Sinirlioğlu ayrıca, operasyonun çok yoğun geçeceğinin altını çizdi.

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi John Bass, IŞİD’in sınırın bu bölgesini, insan ve mal sevkiyatı yapmak için kullandığını söyledi.

Büyükelçi Bass, “Diğer koalisyon müttefiklerimizle yaptığımız gibi bu konuyu Türk hükümetiyle konuşuyoruz” dedi. Bass ayrıca, sınır güvenliği sorununu çözmek için, işbirliğini artırmayı hedeflediklerini de açıkladı.

Türk hükümeti, sınırları içerisinde de IŞİD politikaları yüzünden ağır eleştirilere maruz kaldı.

Uzmanlara göre, Ankara ilk başta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kurucusu olduğu AKP’nin sempati duyduğu ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın devrilmesinde yardım edeceğini umduğu IŞİD’in büyümesi hakkında fazla ses çıkarmadı.

American Enterprise Ensitütüsü’nden Türkiye uzmanı Michael Rubin Amerika’nın Sesi’ne, Türkiye hükümeti ve güvenlik güçlerinin IŞİD’e pasif de olsa destek verdiğini savunuyor.

IŞİD’in Türkiye sınırları içinde vahşi terör saldırılarına başlamasından sonra Ankara, askeri hava üslerini koalisyon güçleri uçaklarına açtı.

Ancak Türk hükümetinin IŞİD’le işbirliği yaptığı şüpheleri halen bulunuyor. İddialar arasında, Türkiye’nin IŞİD’e lojistik destek vermesinin yanı sıra, mali yardım, sağlık hizmetleri ve ayrıca silah sevkiyatı bulunuyor.

Cumhuriyet gazetesi bu hafta yayınladığı haberinde, Türk istihbaratının IŞİD’le el ele çalıştığını savundu. Eski IŞİD istihbarat sorumlusu, örgütün geçen yıl Kobani kuşatması sırasında Türk istihbaratının, Türkiye’de yapılan McDonalds hamburgerlerini IŞİD militanlarına servis ettiğini söyledi.

Bazı uzmanlar, bekleyen sınır ötesi operasyonunun Ankara’nın sesiz tutumuna yapılan eleştiriyi azaltamaya yardımcı olacağını söyledi.

Washington Yakın Doğu Poltiiabölümünden Türk-Amerikan siyaset bilimcisi Soner Çağaptay, Türkiye’yle IŞİD’in bir süreliğine ‘saldırmazlık anlaşması’ yaptığını ancak IŞİD’e yapılan baskınların devam etmesi halinde, Türkiye’nin bu gruba karşı muharebe aşamasına gireceğini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri neredeyse tamamen PKK ve Suriyeli Kürt milis grubu olan PYD’yi hedef aldı. PYD, Suriye’de ABD güçleriyle ortak çalışırken, Türkiye bu grubu, PKK ile bağlantılı olmakla suçluyor.

Bu arada Washington ve Ankara, IŞİD’in Suriye'de elinde tuttuğu toprakların nasıl geri alınması konusunda henüz ortak bir karara varmış bulunmuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçuşa yasak bölge oluşturarak güvenli bir bölge oluşturmak için baskı yapsa da Başkan Obama bu hafta, bu planın ters tepeceğini söyledi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Semih İdiz, Ankara’nın uzlaşma arayacağını söylüyor.

“Suriye’nin kuzeyinin temizleme görevini yerine getirip dönecek özel askeri kuvvetlerle bir operasyon düzenlenebilir” diyen İdiz, Türkiye’nin de böyle bir operasyona katılabileceğini söyledi. İdiz ayrıca, böyle bir bölgenin de ilerde acil operasyonlar ve diğer yöntemlerle de korunabileceğini bildirdi.

Gözlemciler, Türk kuvvetlerinin Suriye’ye yapacağı herhangi bir askeri müdahalenin, YPG milisleriyle çatışma riskini artıracağı uyarısında bulunuyor. Ayrıca gözlemcilere göre, IŞİD’e karşı başlatılacak savaşın sonuca ulaşıp ulaşmayacağı, Washington, Ankara ve Suriyeli Kürtler’in taleplerini dengelemede ne kadar başarılı olacağına bağlı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG