Erişilebilirlik

Suriye Misket Bombası Kullanıyor


Halep'te misket bombalarının yaraladığı bir çocuk.
Halep'te misket bombalarının yaraladığı bir çocuk.
Suriye’de Esat rejimine bağlı kuvvetlerin Birleşmiş Milletler tarafından yasaklanan misket bombaları kullandığı bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü, Suriye uçaklarının dün Halep’e attığı misket bombalarının patlaması sonucu 19 kişinin öldüğünü, 60 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Örgüt, kalabalık yerleşim birimlerine Sovyet yapımı dokuz misket bombası atıldığını, bu bombaların her birinin 150’şer küçük patlayıcı (bombacık) içerdiğini belirtti.

Misket bombaları özellikle sivilleri hedef alan silahlar. Geniş bir alana yayılan ve çoğu düştüklerinde hemen patlamayan bombacıklar, renkli görünümleriyle özellikle çocukları cezbediyor
Misket bombaları özellikle sivilleri hedef alan silahlar. Geniş bir alana yayılan ve çoğu düştüklerinde hemen patlamayan bombacıklar, renkli görünümleriyle özellikle çocukları cezbediyor
Misket bombaları özellikle sivilleri hedef alan silahlar. Geniş bir alana yayılan ve çoğu düştüklerinde hemen patlamayan bombacıklar, renkli görünümleriyle özellikle çocukları cezbediyor. Birleşmiş Milletler’in misket bombalarını yasaklayan sözleşmesine Suriye taraf değil.

Suriyeli muhalefet eylemcileri, kuzeydeki Rakka kentindeki çatışmalarda rejime bağlı çok sayıda asker ve isyancının öldüğünü açıkladı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü saatlerce süren çatışmalar yüzünden çok sayıda kişinin kentten kaçtığını da bildiriyor. Örgüt, çatışmalar sırasında kontrol noktalarının hedef alındığını, hava ve toplu saldırıları düzenlendiğini belirtti.

Öte yandan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Ankara’daki temaslarını tamamlayıp Kahire’ye geçti. Ankara’da da Suriye gündemli temaslar yürüten Kerry, bir önce ziyaret ettiği Roma’da Suriyeliler için 60 milyon dolar ek yardım paketi açıklamıştı. Pakette, Esat rejimine karşı savaşan isyancılara doğrudan verilecek, ama silah içermeyen yardımlar da bulunuyor.

Bu arada Suriye ve İran, Amerikalıların yardımlar konusunda isyancılara çifte standart uyguladığını iddia etti. Tahran’ı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Velit Muallim, Amerika’nın Suriye halkını katleden isyancılara neden yardım yaptığını ve Suriyelileri ekonomik yaptırımlarla niye cezalandırdığını anlamadığını söyledi.

Velid Muallim ve İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın görevde kalıp kalmayacağına gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde karar verileceğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG