Erişilebilirlik

Kimyasal Silahların İmhası Zor Bir Süreç


Suriye'nin Kimyasal Silahlarının İmhasında Pentagon'dan Yardım Önerisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Amerika, kimyasal silahları ortadan kaldırmanın zor ve pahalı bir süreç olduğunu biliyor, bu yüzden Pentagon gerekirse Suriye'deki kimyasal silahların imhasına yardım edebileceğini belirtiyor

Amerika 1980’lerde 28 bin tonluk kimyasal silah stoğunu yok etmeye başladı.

Bu karmaşık süreç silahları parçalara ayırmayı ve kimyasal maddeleri etkisiz hale getirmek için yakmayı gerektiriyor.

Savunma Bakanlığı’na göre, geri kalan yüzde 10’luk silah stoğu, Colorado ve Kentucky’deki iki merkezde yakılmayı bekliyor. Yani süreç 30 yılı aşkın bir süredir devam ediyor.

Savunma Bakanlığı yetkilileri Amerika’da yapılan imha çalışmalarıyla Suriye arasında önemli farklılıklar olduğunu söylüyor. Bu nedenle masraf ve zaman hesaplaması yapmak zor.

Amerika’nın kimyasal stokları silahlara yerleştirilmiş durumda ve Amerika’yla Pasifik’te bazı adalardaki merkezlerde tutuluyor.

Suriye’nin stokları ise toplu halde ve az sayıda merkezde bulunuyor.

Gecikmelere ve aşılan bütçeye rağmen Tim Brown, Amerika’nın onlarca yıllık deneyiminin sürece katkıda bulunabileceğini söylüyor: “Biz bu silahları İkinci Dünya Savaşı öncesinden itibaren ürettik ve güvenli bir şekilde kullandık. Ayrıca 10 yılı aşkın bir süredir kimyasal silahları yok etme tesislerinin tasarlanması, inşası ve denenmesi konusunda deneyim kazandık.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG