Erişilebilirlik

'Suriye'nin Dostları' Muhalefeti Resmen Tanıdı


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevden uzaklaşması çağrısı yapan ülkeler, Suriye’de yeni oluşan muhalefet koalisyonunu Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanıdı. Grup, Esad'ın yönetimi bırakması çağrısında da bulundu.

Karar Fas’ta yapılan ‘Suriye’nin Dostları’ konferansında alındı.

Esad hükümetinin devrilmesi durumunda Suriye’de siyasi geçiş süreci için ortak strateji geliştirilmesi amacıyla yapılan konferansa yüzden fazla delege katılıyor. Delegeler ayrıca Suriye’deki çatışmaların bölge güvenliğini nasıl etkilediğini ve Suriyeli mültecilere insani yardım ulaştırma çabalarını ele aldı.

Suudi Arabistan, Suriyeli muhaliflere 100 milyon dolarlık yardım vaadinde bulundu.

Toplantıya Amerika adına katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, Esad ne kadar öabuk görevden ayrılırsa, bunun Suriye için o kadar iyi olacağını söyledi.

Amerika da dün muhalefeti, Suriye halkının temsilcisi olarak tanımıştı. Amerika aynı gün, Suriye'deki isyancılar arasında yer alan Jabhat El-Nusra grubunu El Kaide bağlantılı olduğu gerekçesiyle terörist örgüt olarak ilan etmişti. Ancak Suriye'deki muhalif koalisyonun lideri Amerika'dan bu kararını gözden geçirmesini istedi, "ideolojik ve siyasi farklılıklarına" rağmen tüm muhalefetin Esad'ı devirme yolunda ortak amaçla çalıştığını söyledi.

Öte yandan Rusya, Amerika’nın Suriye’deki muhalefeti tanımasını eleştirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Amerika’nın muhalefeti tanımasının Suriye’de siyasi geçiş çabalarına ters düştüğünü söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG