Erişilebilirlik

Suriyeli Mültecilerin Sayısındaki Artış Huzursuzluğa Yol Açıyor


Suriyeli Mültecilerin Sayısındaki Artış Huzursuzluğa Yol Açıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
Linki indirmek için
Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin sayısındaki artış, toplumlar arası huzursuzluğa yol açmaya başladı. Bazı bölgelerde yerel halk Suriyeli mültecilerin gitmesini istiyor. Bazılarıysa onlara kucak açıyor.

Antakya’da yerel halktan bir grup, Suriyeli mültecileri bir süre önce protesto etti, bazılarıysa polisten mültecileri mahallelerinden çıkarmasını istedi.

Suriye’de iç savaş çok sayıda Suriyelinin ülkeyi terk etmesine yol açtı. Onbinlercesi Türkiye’deki mülteci kamplarında yaşıyor. Bazıları da Türkiye içindeki akrabalarında kalıyor ya da ev kiralıyor.

Kasap Bülent Sakuçoğlu, İşçi Partisi Hatay il başkanı. Antakya’da bir süre önce yapılan gösterileri de İşçi Partisi düzenledi. Sakuçoğlu Suriye’den gelenlerin çoğunun mülteci olmadığını savunuyor:

Türkiye’de yaşayan Nusayriler de, Suriye’de Nusayriler’in çoğunlukta olduğu Beşar Esad yönetimine destek veriyor. Onlar da Sünni Suriyeli mültecilerin direnişçi Özgür Suriye Ordusu’na destek vermesinden rahatsız.

Bazı Antakyalılar da mültecilerin emlak fiyatlarını arttırmasından ve işlerini ellerinden almasından rahatsız. Ancak Havva Aynur gibi bazıları, Suriyeliler için üzülüyor.

Nasıreldin Ahme, Suriyeli askerler tarafından birkaç kez gözaltına alındıktan sonra Türkiye’ye kaçmış. Antakya’da gördüğü gergin durumun, Suriye’deki mezhep ayrılığında gördüklerinin yansıması olduğunu söylüyor: “Türk hükümeti de iki ateş arasında kaldı. Hatay’daki Nusayriler Suriyeli mültecileri istemiyor. Ama devlet onları başka yere taşırsa, bu sefer de Sünniler öfkelenecek.”

Buarada Suriyeliler Türkiye’ye sığınmaya devam ediyor. Türkler’in çoğu yaşadıkları durumu anlayışla karşılıyor. Ancak bazıları, politikacıların Suriyeli mültecileri siyasi malzeme olarak kullanmasından kaygı duyuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG