Erişilebilirlik

Suriyeli Muhalifler ABD’de Temsilcilik Açıyor


Suriye ana muhalefet koalisyonu New York’ta Birleşmiş Milletler yakınlarında büro açmaya hazırlanıyor. Amerika’nın Sesi Birleşmiş Milletler muhabiri Margaret Besheer’e göre, Suriye muhalefetinin Amerika’daki yeni lideri, Esat Hükümetiyle 2 yıldır süren çatışmayı siyasi çözümle sonlandırmak niyetinde olduklarını söylüyor.

Necip Ghadbian Amerika’nın Sesi’ne telefonla yaptığı açıklamada, 114 ülke tarafından Suriyeliler’in meşru temsilcisi olarak kabul görmenin ve New York’taki varlıklarının muhalefet komisyonu için önemini vurguladı. Ghadbian şöyle konuştu: “New York’ta açacağımız ofisin temel hedefi, Birleşmiş Milletler ve diğer ülkelerin temsilcileri için bir bilgi ve iletişim kaynağı olmak. Suriye meselesini ele alan İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi ve UNICEF gibi kurum ve kuruluşlarla el ele çalışmak ve elbette Suriye’nin Birleşmiş Milletler’de yer edinmesini sağlamak.”

Arkansas Üniversitesi Profesörlerinden Ghadbian’ın öyküsü Şam’ın banliyölerinden Amerika’ya uzanıyor. Koalisyon temsilcisi, tanınmanın, beraberinde temsil edilmeyi de getireceğini söylüyor. Profesör koalisyonun Suriye halkının yegane temsilcisi olarak konumunu sağlamlaştırarak, Esat rejiminin meşruluğunu yok etmeyi hedeflediğini belirtiyor.

New York’un yanı sıra Washington’daki ofisin masrafları da, koalisyonun genel bütçesinden karşılanacak. Amerikan Hükümeti iki ofisin açılmasına da destek veriyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Suriye’de iki yıldır süren çatışmalar sonucu 60 binden fazla Suriyeli öldü, milyonlarca kişi ise ya evlerinden başka yere taşınmak zorunda kaldı, ya da başka ülkelere sığındı. Ghadbian, muhalefet koalisyonunun acılara son verilmesi için acil çözüm ihtiyacını bildiğini vurguluyor: “Akan kanı durdurmak, ölümlere son vermek, siyasi tutukluların serbest kalması için elimizden geleni yapmalıyız. Bunlar, Şeyh El Hatip oluşumunun temel unsurları. Çünkü Suriyeliler zaten yeterince fedakarlık yaptı. Şimdi, bu çatışmayı sona erdirme yolları bulma zamanıdır.”

Muhalefet lideri El Hatip, iç savaşı sona erdirmek için, Cumhurbaşkanı Esat’ın yardımcısıyla görüşme teklifine açık olduğunu söylemişti.

Suriye hükümeti bu çağrıya doğrudan yanıt vermedi. Ancak Suriye Enformasyon Bakanı geçen hafta, Esat’ın ulusal diyalog çağrısıyla örtüştüğü sürece, Suriye’nin geleceğini masaya yatırmak üzere muhalefeti Şam’a beklediklerini açıkladı.

Ghadbian, ellerindeki kandan arındıkları sürece, rejim destekçileriyle müzakereye itirazları olmayacağını belirtiyor: “Onlarla bir sorunumuz olmadığını söylemek istiyoruz. Onlar da Suriye geleceğinin bir parçası olacaklar. Gerçekten, bizim asıl meselemiz, Suriyeliler’e karşı işlenen insanlık dışı suçlara karışanlarladır.”

Ghadbian’a göre, muhalefet koalisyonu, Cumhurbaşkanı Esat’ın katılmayacağı ve Suriye halkına ve Suriye’ye en az zarar verecek bir siyasi geçiş dönemine tanıklık etmek istiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG