Erişilebilirlik

Suriye Muhalefeti İstanbul'da Toplandı


Suriye muhalefet hareketinin lideri Heysam el Melih İstanbul toplantısında konuşuyor (16 Temmuz 2011)
Suriye muhalefet hareketinin lideri Heysam el Melih İstanbul toplantısında konuşuyor (16 Temmuz 2011)

Suriyeli muhalefet liderleri İstanbul’da toplanarak Beşar Esad rejiminin nasıl devrilebileceğini görüştü. Toplantıya yüzlerce muhalefet üyesi katıldı.

Konferansın başkanlığını yapan Suriye İnsan Hakları Derneği Başkanı Heysam el Melih Esad rejiminin “özgürlüklerini çalamayacağını” söyledi. El Melih yıllarca hapis yatmış bir hukukçu.

Konferansta birlik çağrısı yapan el Melih katılımcılardan işbirliği ve kararlık istedi. Konuşma yapmanın kolay olduğunu söyleyen el Melih, Suriye'de zor bir rejime karşı mücadele ettiklerini, değişimin kolay olmayacağını kaydetti. Toplantıya katılanlar Şam'da hükümet kurmak istediklerini ancak bölünmelşer nedeniyle bunu başaramadıklarını anlattı. Muhalefet şimdilik bir yol haritası açıklamakla yetindi.

“Ulusal Kurtuluş Konferansı” adı verilen toplantılar bir süredir yapılıyor. Toplantıya laiklik yanlısı gruplardan İslamcı gruplara kadar tüm siyasi kesimlerin temsilcileri katıldı. Konferansta Müslüman Kardeşlerin önde gelen üyelerinden biri de hazır bulundu. Ancak Amerika'nın Sesi Kürtçe Servisi'ne açıklama yapan Kürt temsilci Muhammed Raşit Suriyeli Kürtlerin haklarının tanınmaması üzerine grup olarak konferanstan çekildiklerini söyledi.

Benzer bir toplantı Şam’da yapılacaktı ancak güvenlik güçlerinin dün en az 32 protestocuyu öldürmesinin ardından iptal edildi. Görgü tanıkları dün Şam ve banliyölerinde 23 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Associated Press haber ajansı dün göstericilerin öldürülmesini protesto eden binlerce insan cenaze törenlerinde hükümet karşıtı slogan attı. Cuma günü yapılan gösteriler bugüne kadar görülen en büyük eylemlerden biriydi. Birçok kentte binlerce kişi sokaklara döküldü, rejim aleyhtarı slogan attı. Resmi SANA haber ajansı da hükümet yanlısı gösterilerin yapıldığını bildirdi.

Suriye devlet başkanı Beşar Esad 11 yıllık iktidarına karşı başlayan ayaklanmayı bastırmaya çalışıyor. Esad siyasi reform sözü verdi ancak muhalefet göstericilerin kanlı bir şekilde bastırılmasına derhal son verilmesini istiyor.

Suriyeli muhalif grupların İstanbul toplantısı, Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı ve Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton dahil olmak üzere 30'dan fazla ülke temsilcisinin katıldığı Libya Temas Grubu'nun dün yine İstanbul'da düzenlenen toplantısından bir gün sonra yapıldı.

Suriyeli muhalefet liderleri toplanırken, ABD Dışişleri Bakanı Clinton İstanbul'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ikili görüşme yaptı. Clinton, "Suriye halkının yaptıklarından cesaretlendik. Bu Amerika'nın yaptığı birşey değil, bu Suriyelilerin attığı bir adımdır. Muhalefet oluşturmaya çalışıyorlar ve hükümetle barış içinde olacakları bir gelecek kurmaya çalışıyorlar," dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da, “Suriye’de halkın taleplerini göz önüne alan bir reform sürecini gerekli görüyoruz,” dedi ve bu sürecin şiddetten uzak ve sivil kayıplarına yol açmadan işlemesi gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, Suriye reformları biran önce başlatmalı dedi ve sivillere karşı aşırı güç kullanmaktan kaçınmalarını telkin etti.

Davutoğlu Suriye’de muhalefetin gelişebilmesi gerektiğine dikkati çekerken bu toplantının Türkiye’de yapılmasının Suriye’nin içişlerine müdahale gibi algılanmasını arzu etmediklerini söyledi. Bakan “Türkiye demokratik bir ülke, burada herkes toplantı yapabilir’ dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG