Erişilebilirlik

Suriye Muhalefeti Anlaştı


Muhalif lider Riyad Seyf yeni koalisyon kurma konusunda anlaşmaya varıldığını açıklarken
Muhalif lider Riyad Seyf yeni koalisyon kurma konusunda anlaşmaya varıldığını açıklarken
Katar’da toplanan Suriyeli muhalif gruplar günlerdir süren görüşmelerden sonra yeni bir koalisyon kurma konusunda anlaşmaya vardı.

Muhalif lider Riyad Seyf, grupların yeni koalisyon kurma amacıyla 12 maddelik bir anlaşma imzaladıklarını açıkladı. Seyf, anlaşmaya temel olan ABD destekli reform önerilerini metne dökmüştü.
Yeni yapılanma Suriye Ulusal Konseyi ile çatışan Suriye içindeki sivil ve askeri hükümet karşı grubların da muhalefet cephesine katılmasını öngörüyor.

Sürgündeki rejim karşıtlarından oluşan ana muhalefet grubu Suriye Ulusal Konseyi, yeni yapılanmaya karşı çıkıyordu. Ancak Suriye Ulusal konseyi sonunda Arap ve Batılı ülkelerin baskısına boyun eğerek anlaşmayı imzaladı.

Yeni kuruluşun başkanlığına halen Mısır'da sürgünde yaşayan ılımlı Sünni din adamı Maath el-Katip seçildi. Şam'daki Umayyed camiinin imamı olan el-Katip, Esad yönetimini eleştirdiği için sürgüne gitmeden önce birkaç kez hapse atılmıştı.

Başkan yardımcılıklarına ise işadamı Riyad Seyf ve tanınmış kadın hakları eylemcisi Sühayir el-Attasi getirildi.

Öteyandan Suriye ordusu Türk sınırı yakınındaki Ras el-Eyn kasabasını bombaladı. Tank ve helikopter ateşine tutulan kasaba birkaç gün önce isyancıların eline geçmişti.

Bu arada İsrail , Suriye ordusu ile isyancılar arasındaki çatışmaların topraklarına yayılması üzerine Suriye’ye uyarı ateşi açtı. İsrail ordusu Suriye’deki çatışmalar sırasında bazı havan mermilerinin Golan Tepelerindeki bir İsrail askeri karakoluna düştüğünü, askerlerin karşı ateş açtığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler, Perşembe gününden bu yana Suriye’den 11 bin kişinin kaçtığını açıkladı. Bu rakam şiddet olaylarının devam ettiği 20 ayın en yüksek sığınmacı sayısı.
Türkiye’de 120 bin Suriyeli sığınmacının olduğu tahmin ediliyor.
İç savaşa dönen çatışmalarda şu ana kadar 36 bin kişinin hayatını kaybettiği sanılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG