Erişilebilirlik

Suriye Muhalefeti Anlaşmazlıkları Gidermeye Çalışıyor


Suriye Ulusal Konseyi üyesi Hişam el Malih
Suriye Ulusal Konseyi üyesi Hişam el Malih

Suriye muhalefetinin üyeleri, aralarında ciddi anlaşmazlık olduğu iddialarını reddetse de kendilerini temsil eden Suriye Ulusal Konseyi içinde sorunlar olduğunu kabul ediyorlar. Amerika’nın Sesi Kahire muhabiri Elizabeth Arrott, Suriye muhalefetinin önde gelen üyeleriyle görüştü.

Suriye muhalefetinin büyük çoğunluğu bölünmüş durumda, ama ortak amaçları Suriye ordusunun saldırılarına karşı hayatta kalabilmek.

Muhalefetin ülke dışındaki üyeleri, Burhan Galyun liderliğindeki Suriye Ulusal Konseyi altında birleşti. Ancak Konsey, isyancı Hür Suriye Ordusu’nu destekleme konusunda görüş ayrılığı içinde.

Konsey üyesi ve insan hakları eylemcisi Hişam el Malih, liderleri Burhan Galyun’u, Hür Suriye Ordusu’a silah desteği yapmaktan kaçındığı için eleştiriyor, korkaklıkla suçluyor.

El Malih isyancılara silah desteği vermek için adım atınca Galyun da onu izlemiş. Ancak bu kez isyancıların liderleri kendilerine danışılmadığını söylüyor.

Bu durum da Velid el Buni dahil, Konsey üyeleri arasında Galyun’un samimiyetinin sorgulanmasına yol açmış.

El Buni, Burhan Galyun’un Hür Suriye ordusuna desteğini televizyondan duyduğunu, bunun da Galyun’un ciddi olmadığını gösterdiğini söylüyor.

Velid el Buni, Suriye Ulusal Konseyi içinde sorunlar olduğunu, daha fazla kişiye söz hakkı verilmesi gerektiğini savunuyor. El Buni’ye göre yine de bu durumun, uluslararası topluma Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la çatışmaktan kaçınma bahanesi vermemesi gerekiyor.

Velid El Buni, uluslararası toplumun Suriye muhalefeti içindeki bölünmeden dolayı değil, sadece istemediği için harekete geçmediğini savunuyor.

Şam hükümetine müdahaleden kaçınma gerekçesini, Esad rejiminden sonra ülkenin aşırı dincilerin eline geçeceği ya da iç savaş çıkacağı kaygısına bağlayanlar var.

Ancak El Buni, Hür Suriye Ordusu’na destek verilmediği takdirde böyle bir sonun zaten kaçınılmaz olacağı görüşünde.

Suriye Ulusal Konseyi üyesi, bölünmüş Suriyeli grupların her birinin sonuçta başka yerlerden destek alacağını, bu durumda Esad sonrası dönemde yine kargaşa çıkacağını öne sürüyor.

İki Konsey üyesi El Buni ve El Malih, geçmişte reform ve insan hakları eylemcisi oldukları için Esad rejimince hapsedilmiş. El Malih silahlı mücadeleden başka yol görmüyor.

El Malih, “Tek yol var, o da savaşmak” diyen el Malih, “Şimdiye kadar dünya da, uluslararası toplum da, Suriye için hiçbir şey yapmadı” diyor.

Hişam el Malih, Suriyeliler’in öldürülmeyi beklemek zorunda olmadığını söylüyor.


XS
SM
MD
LG