Erişilebilirlik

Suriye Misket Bombası Kullanmaya Devam Ediyor


Halep'te Esat rejimine bağlı kuvvetlerin düzenlediği bombardımandan sonra patlamamış misket bombacıklarını toplayan bir çocuk (21 Şubat, 2013)
Halep'te Esat rejimine bağlı kuvvetlerin düzenlediği bombardımandan sonra patlamamış misket bombacıklarını toplayan bir çocuk (21 Şubat, 2013)
Suriye’nin, kullanımı uluslararası anlaşmalarca yasaklanan misket bombalarını daha sık yerleşim bölgelerinde kullandığı ve bunun da sivil kayıplarının artmasına yol açtığı bildiriliyor.

Hava saldırılarında kullanılan misket bombaları, bırakıldıktan sonra havada parçalanarak yüzlerce bombacığa ayrılıyor. Geniş bir alana yayılan bu bombacıkların hepsi yere düşer düşmez patlamıyor. Bundan dolayı misket bombaları, yere düştükten uzun süre sonra, hatta savaşlar sona erdikten sonra bile siviller için tehlike oluşturmaya devam ediyor.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye’de son altı ayda iç savaşta misket bombalarının kullanıldığı 119 yer tespit ettiğini bildirdi.

Örgüt, misket bombalarının son iki hafta içinde aralarında beş çocuk ve iki kadının da bulunduğu 11 sivilin ölümüne yol açtığını açıkladı.

Dün Suriye’deki Esat rejimi karşıtı ayaklanmalar üçüncü yılına girdi. İç savaş iki yılda 70 bin kişinin hayatına mal oldu. İlk gösteriler o dönem diğer ülkelerde yaşanan Arap Baharı ayaklanmalarının da etkisiyle, 15 Mart 2011’de, demokratik rejim değişikliği talebiyle başladı. Ancak olaylar, rejime bağlı kuvvetlerin sivillere karşı güç kullanmasıyla birlikte iç savaşa dönüştü.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG