Erişilebilirlik

'Suriye Kimyasal Silahlarının Dökümünü Teslim Etti'


Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Suriye’nin kimyasal silahlarının dökümünü teslim ettiğini açıkladı.

Lahey merkezli örgüt, Suriye hükümetinden “beklenen açıklamayı” aldıklarını bildirdi. Bu Suriye’nin tüm kimyasal silah dökümlerini teslim ettiği anlamına gelmiyor. Örgüt web sitesindeki açılamada, “teknik sekreterliğin” bilgileri gözden geçirdiğini belirtti.

Geçen hafta Amerikalı ve Rus yetkililer, Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etme konusunda çerçeve anlaşmasına varmış, Şam hükümetinin elindeki tüm kimyasal silah dökümlerini bir hafta içinde teslim etmesini şart koşmuştu.

Amerika ve Rusya’nın anlaştığı plan, aynı zamanda Suriye’nin tüm kimyasal silahlarını 2014 yılı ortasına kadar imha etmesini öngörüyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, plana uymaması durumunda Suriye’nin “cezalandırılması” amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne başvuracakları uyarısında bulunmuştu.

Rusya, Suriye’ye askeri müdahaleye karşı çıkıyor. Ancak bugün açıklama yapan Kremlin Genel Sekreteri Sergei İvanov, Suriye’nin “hile yapması” durumunda Moskova’nın bu konudaki tutumunu değiştirebileceğini söyledi.

Obama yönetimi, diplomatik girişimlerin sonucunu beklemek amacıyla Suriye’ye yönelik askeri müdahale kararını askıya almıştı.

BM silah denetçilerinin 16 Eylül’de sundukları raporda geçen ay Şam yakınlarında düzenlenen saldırıda kimyasal silah kullanıldığı doğrulanmıştı. Ancak raporda kimseye suçlama yöneltilmedi.

Bin 400’den fazla kişinin öldüğünü bildiren Amerika ve Batılı müttefikleri saldırıdan Esat rejimini sorumlu tutuyor.

Öte yandan Esat rejimine bağlı ordu ve milislerin bir Sünni köyüne düzenledikleri baskında 15 kişiyi öldürdüğü haberi alındı. Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, Şeyk Hadid köyünde ölenler arasında iki kadın ve bir de çocuğun bulunduğunu bildirdi. Örgüt, köy halkının ateşli silahlar ve bıçaklarla öldürüldüğünü belirtti ve olayı “katliam” diye niteledi. Diğer öldürülenler arasında isyancı olup olmadığı bilinmiyor.

Suriye’de 2 buçuk yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşta 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 2 milyonu aşkın Suriyeli ise başka ülkelere sığındı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG