Erişilebilirlik

'Suriye Kimyasal Silah Kullanıyor mu?'


'Suriye Kimyasal Silah Kullanıyor mu?'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
Amerikalı yetkililer, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı haberlerini son derece dikkatle inceliyor. Amerika’nın Şam Büyükelçisi Robert Ford Kongre’deki bir oturumda yönetimin şu ana kadar kimyasal silah iddialarını doğrulayan bir kanıta rastlamadığını söyledi. Aynı oturumda bazı Kongre üyeleri Amerika’nın Suriye’deki krize son vermek için daha fazla çaba göstermesi gerekip gerekmediğini sorguladı.

Suriye hükümeti ve isyancılar birbirlerini Salı günü Halep kenti yakınlarında kimyasal silah saldırılarına girişmekle suçladı. Suçlama doğrulanırsa iki yıl önce çatışmaların başlamasından beri Suriye’de ilk kez kimyasal silah kullanılmış olacak.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda ifade veren Amerika’nın Şam Büyükelçisi Robert Ford, Washington’un iddiaları ciddiye aldığını söyledi: “Şu ana kadar kimyasal silah kullanıldığı yolundaki haberleri doğrulayan bir kanıt yok. Ama bu tür haberleri son derece dikkatle incelediğimizi bilmenizi istiyorum.”

Bazı Kongre üyeleri, Başkan Barack Obama’nın daha önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat kendi halkına karşı kimyasal silah kullanırsa “kırmızı çizgiyi” geçmiş olacağını söylediğini hatırlattı.

Ancak Büyükelçi Ford, Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığı doğrulanırsa bunun sonuçlarının ne olacağı konusunda görüş belirtmeyi reddetti.

2012 yılında Suriye’den ayrılan Büyükelçi Ford, Amerika’nın Esat’a bu konudaki uyarısını bölgede çıkarı olan diğer ülkeler aracılığıyla ilettiğini söyledi.

İslamcı militanların Suriye muhalefeti içinde güçlendiği yolundaki kaygılarla ilgili olarak Kongre üyeleri izlenecek en iyi yol konusunda farklı görüşler ileri sürdü.

Komisyon Başkanı Cumhuriyetçi Ed Royce, Obama yönetiminin önlem alması gerektiğini söyledi: “Her türlü önlem düşünülmeli ama Amerika eğitim, istihbarat ve lojistik açıdan en büyük etkiyi yapabilir.”

Royce gibi Cumhuriyetçi olan Ileana Ros-Lehtinen ise, Esat’tan sonra aşırı grupların iktidarı ele geçirmesinden kaygı duyduğunu söyledi: “Meslekdaşlarımın görüşlerine saygı duyuyorum ama Amerika’nın isyancıları silahlandırması gerektiğine gerçekten inanmıyorum. İsyancıların kim oldukları, kime bağlı oldukları konusunda yanıtlanmamış birçok soru var.”

Büyükelçi Ford’a göre, Obama yönetiminin hedefi, Suriye hükümetini uzaklaştırmak ve muhalefet koalisyonunun, Esat ve çevresinin görev almayacağı yeni bir hükümet kurmak için siyasi bir geçiş dönemi başlatmasını sağlamak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG