Erişilebilirlik

Suriye Katar'ın Çağrısını Reddetti


Arap Birliği Pazar günü yeniden toplanıyor
Arap Birliği Pazar günü yeniden toplanıyor

Suriye, Katar’ın Arap kuvvetleri gönderilmesi önerisini durumu kötüleştireceği ve yabancı müdaheleye yol açacağı gerekçesiyle reddetti.

Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada Şam’ın egemenliğini zayıflatacak her girişime karşı çıkacağını belirterek Arap ülkelerini Suriye karşıtı medya kampanyasına son vermesini istedi.

Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el-Thani, geçen hafta ölüm olaylarının durdurulması için Suriye’ye Arap kuvvetleri gönderilmesi gerektiğini söylemişti. 22 ülkeden oluşan Arap Birliğinin dışişleri bakanları kuvvet gönderilmesi önerisini Pazar günü yapacağı toplantıda ele alacak.

Rusya, Suriye’ye Arap kuvvetleri gönderilmesi önerisine karşı çıktı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov, Katar’ın önerisini desteklemeyeceklerini açıkladı.

Öteyandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Güvenlik Konseyi’nden Şam hükümetine karşı “ciddi bir önlem” almasını istedi.

Abu Dabi’ye yaptığı ziyarette konuşan Ban, BM Güvenlik Konseyi’ne Suriye krizini çözme konusunda “tutarlı davranma” çağrısında bulundu. Konsey’in Batılı üyeleri, Suriye hükümetinin kınanması amacıyla aylardır bir karar çıkarmaya çalışıyor, ancak girişim diğer daimi üyeler Rusya ve Çin tarafından engelleniyor.

Esad rejiminin askeri müttefiki Rusya, Güvenlik Konseyi’nden çıkacak kınama kararının yalnızca hükümeti değil, muhalefeti de kapsaması gerektiğinde ısrar ediyor.

Rusya’nın Suriye’deki şiddet olaylarına yönelik hazırladığı Güvenlik Konseyi karar tasarısının ise Batı’nın ısrar ettiği derecede sert söylem içermediği ve kafa karıştırıcı olduğu savunuluyor. Konsey’in geçici ve daimi 15 üyesi bugün toplanarak Rusya’nın son bir ay içinde sunduğu üçüncü karar tasarısını ele alacak.

XS
SM
MD
LG