Erişilebilirlik

Suriye Jetleri Sınırı Vurmaya Devam Ediyor


Şanlıurfa, Ceylanpınar
Şanlıurfa, Ceylanpınar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'nin Türkiye'ye karşı kimyasal silah kullanabileceği uyarısında bulundu

Türkiye’nin Suriye sınırına yakın bölgelerinden Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesi, bu sabaha da patlama sesleriyle uyandı. Buna, Suriye'nin Haseki kentine bağlı Resulayn ilçesine Suriye ordusunun yatığı yeni hava bombardımanı neden oldu.

Resulayn'da ordu birliklerince dün bombalanan alanlar, bugün bir kez daha bombaların hedefindeydi. Patlamanın ardından çok sayıda Suriyeli'nin, Türkiye sınırına doğru geldiği görüldü. Ceylanpınar’a çok yakın bir mesafede meydana gelen patlamalar, bölgede yaşayanları bir kez daha sokaklara döktü. Güvenlik güçleri, vatandaşları sınıra yakın bölgelerden uzak durmaları konusunda uyardı.

Şiddetli çatışma ve patlamalar Türkiye’nin sınır ilçelerinde günlük hayatı giderek zorlaştırıyor. Sınırın ötesinden yükselen dumanların görülebildiği Ceylanpınar’da okullar 19 Kasım’a kadar tatil edildi. Bölgeden, Ceylanpınar halkının, çevre illerdeki akrabalarının yanında kalmak üzere evlerini terk ettiği haberleri geliyor.

Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Türkiye'den Suriye'ye nota

Ceylanpınar ve sınır bölgesinde yaşanan gelişmeler, Ankara'yı da harekete geçirdi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'ye nota verdiğini açıkladı. 9. Türk-İtalyan Forumu dolayısıyla İtalya'yı ziyaret eden Ahmet Davutoğlu, meslektaşı Giulio Terzi ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Suriye rejimine açık nota verdik. BM Güvenlik Konseyi ve NATO'ya durumu rapor ettik" dedi.

Uluslararası kamuoyunun üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Dışişleri Bakanı, BM Güvenlik Konseyi'ni de eleştirdi. Davutoğlu, "Bu yaşananların birinci sorumlusu Esad rejimi. İkinci sorumluluk ise BM Güvenlik Konseyi ataleti. Bu atalet devam ettiği sürece Suriye rejimi provokasyonlarına kılıf bulmaya devam edecektir" şeklinde konuştu. Ahmet Davutoğlu, Suriye uçaklarının, Türkiye sınırını ihlal etmediğini belirtirken de "Hava sahamız ihlal edilmedi, edilseydi cevabını verirdik" dedi.

Abdullah Gül
Abdullah Gül
Gül'den Suriye uyarısı

Suriye’ye bir uyarı da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den geldi. Cumhurbaşkanı, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği röportajda Suriye'nin kimyasal silah kullanma tehdidine karşı Patriot füzeleriyle karşılık verilebileceği açıklamasında bulundu.
Şam yönetiminin Türkiye’ye karşı kimyasal silahlar kullanabileceği endişesini de gündeme getiren Abdullah Gül, "Suriye'nin kimyasal silahları ve eski Sovyet dağıtım sistemleri olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu anlamda bir çılgınlık yapılması ve harekete geçilmesi ihtimaline karşılık hazırlık planları yapılmalı ve bu NATO'nun yaptığı bir şey" şeklinde konuştu.

"Türkiye, Suriye'nin kimyasal silah kullanma riskine karşı uyarıda bulunuyor" başlığıyla verilen haberde, Gül’ün Türkiye topraklarına düşen top mermilerinin kasıtlı atıldığına inanmadığı ifadeleri de yer aldı. Cumhurbaşkanı sözlerine, "Tabii ki bu tür olayları hoş göremeyiz ve gerekli tepkiyi veririz" şeklinde devam etti.

Haberde, Gül'ün Suriyeli mülteci sayısını resmi rakamların ötesinde, 150 bin kişi olarak bildirdiğine de yer verildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG