Erişilebilirlik

Suriye İçin Yeni Barış Konferansı Girişimi


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Londra'da Suriye muhalefet cephesi üyeleriyle görüşürken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Londra'da Suriye muhalefet cephesi üyeleriyle görüşürken
Suriye’deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla yeni bir barış konferansı toplama çabaları Londra’da sürerken diplomatlar hala aşılması gereken engeller olduğunu söylüyor.

Suriye’nin Dostları olarak bilinen 11 ülke olan Türkiye, İngiltere, Mısır, Fransa, Almanya, İtalya, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Amerika ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin temsilcileri Suriye muhalefet cephesi üyeleriyle biraraya geldi.
Bunlar arasında savaşı ve insani krizi sona erdirmenin tek yolunun görüşmeler yoluyla bir anlaşmaya varmak olduğunu söyleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de bulunuyor.

Ancak Suriye Ulusal Koalisyonu Sözcüsü Halit Salih, grubun İstanbul’daki bürosundan yaptığı açıklamada Beşar Esat’ın geleceği konusunda sessiz kalınmasının kendileri için kabul edilemez olduğunu belirtti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat da bir Lübnan televizyon kanalına verdiği demeçte barış görüşmelerinin geçerliliğini sorguladı, muhalefet gruplarının Suriye halkını gerçekten temsil edip etmediğinin belli olmadığını söyledi.

Öte yandan yetkililer, barış görüşmeleri için bir tarih belirlenip belirlenmediği konusunda çelişkili açıklamalarda bulunuyor. Arap Birliği Başkanı Nebil El Arabi, barış konferansının 23 Kasım’da yapılabileceğini söylerken aynı basın toplantısında Arap Birliği-BM özel temsilcisi Lakhdar Brahimi, güçlü bir Suriye muhalefeti olmadan görüşmelerin yapılamayacağını belirtti. Brahimi ancak Katar, Türkiye, İran ve Suriye’yi ziyaret ettikten sonra bir tarih belirleyebileceğini vurguladı.

Suriyeli muhalifler Beşar Esat görevi bırakmadığı sürece barış konferansına katılmayacaklarını söylüyor. Esat ise 2014’te görev süresi doluncaya kadar iktidarda kalacağını bildiriyor ve büyük olasılıkla seçimlere de katılacağının altını çiziyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG