Erişilebilirlik

Suriye Hükümeti ve Muhalefet Sonunda Bir Araya Gelecek


Suriye’de Esat rejimi yetkilileri ve muhalefet, üç yıldır devam eden iç savaşı sonlandırmaya yönelik ilk ortak görüşmeyi yapmaya hazırlanıyor

Son iki gündür taraflar arasında mekik dokuyarak arabuluculuk yapan Birleşmiş Milletler temsilcisi Lahdar İbrahimi, tarafların Cumartesi Cenevre’deki görüşmeler sırasında “aynı salonda” oturacaklarını belirtti.

Suriye hükümeti Cumartesi gününe kadar taraflar arasında ‘ciddi görüşmelerin’ başlamaması durumunda Cenevre barış görüşmelerini terk etme tehdidinde bulunmuştu. Muhalefet ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı iktidardan indirme konusunu kesinleştirmeden müzakere masasına oturmaya yanaşmıyordu.

Esat rejimi, ülkedeki karışıklıktan ‘dışarıdan destek alan teröristleri’ sorumlu tutarken, iktidarı bırakmaya yanaşmıyor.

Davos’taki Dünya Ekonomik Forum’unda konuşan Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, konu ile ilgili yaptığı açıklamada Beşar Esat’ın “tek başına süper bir terörist mıknatısı” olduğunu ve ülkesini bu iç savaştan kurtaracak meşruluğu “bir daha asla kazanamayacağını” söyledi.

Beşar Esat’ız kendi sivil halkına ağır silahlarla saldırdığını kaydeden Kerry, Suriye’de barışı sağlamanın Esat’ın çekilmesine bağlı olduğunu çünkü görevde olduğu sürece muhalefetin savaşmaktan vazgeçmeyeceğini belirtti.

Uzmanlar, her ne kadar düşük bir olasılık olsa da Cenevre-2 adı verilen barış görüşmelerinin amacının geçici bir Suriye hükümeti kurmak olduğunu belirtiyor. Fakat asıl hedeflenen, insani yardım sağlanacak bölgelerde can güvenliğinin sağlanması.

Suriye’de üç yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta 130 binin üzerinde hayatını kaybetti. 9 milyondan fazla Suriyeli evlerini ve ülkelerini terk etmek zorunda kaldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG