Erişilebilirlik

Suriye Hükümeti Varil Bombalarıyla Saldırıyor


Suriye Hükümeti Varil Bombalarıyla Saldırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
Cenevre Barış Görüşmeleri çok az ilerleme sağlanarak sürerken insan hakları örgütleri ve muhalefet birlikleri muhalif grupların kontrolundaki bölgelerde Suriye hükümetinin ilkel ve yıkım etkisi şiddetli varil bombası kullanımını arttırdığını söylüyor.

Şam’ın Daraya mahallesi semalarında hükümete ait bir helikopter uçuyor ve helikopterden düşen iki cisim, muhalefetin kontrolundaki bölgeyi darmadağın ediyor.

Saniyeler sonra, zaten yıkılmış olan mahalleye bir bomba daha atılıyor. Ardından yaralıları kurtarmak için hummalı bir çalışma başlıyor. Bunlar, Suriye’den yansıyan çok tanıdık sahneler.

Bir varilin içine TNT türü patlayıcılar ve şarapnel yerleştirilerek hazırlanan ve çok ucuza mal olan varil bombalarını İngiltere’deki Birleşik Kraliyet Enstitüsü’nden Peter Quentin anlatıyor:

“Sivil nüfusa, gerçekten çok kötü bir zarar vermek için şarapnel, napalm bombası gibi yüksek etkili patlayıcılardan oluşan bir karışım kullanılıyor.”

Varil bombalarının yolaçtığı yıkım, Halep’teki bu saldırıda olduğu gibi çok açık. Ancak Quentin’e göre, hasar görünenden daha fazla.

Quentin “Bence bunlar sembolik önem taşıyor, özellikle de psikolojik yıkıcı etkisi nedeniyle… Bu şekilde bütün toplum terörize ediliyor” şeklinde konuşuyor.

Suriye’deki durum Uluslararası Af Örgütü’nün de gündeminde. Örgütün silah kontrolu ve insan hakları bölümünün başında bulunan Brian Wood, “Suriye hükümetine ait silahlı güçlerin insanlığa karşı savaş suçu işlediği ve yaygın ve sistematik bir şekilde insan hakları ihlali yaptığı yönünde çok sayıda ve ayrıntılı kanıtlar var” diyor.

Uzmanlar varil bombası taşıyan hükümete ait helikopterlerin, muhalefetin karadan yapacağı saldırıdan korunmak için çok yüksekten uçtuğunu, gelişigüzel hedefleri vurarak daha tehlikeli olduğunu söylüyor. Hatta yeni helikopterlerdeki irtifa duyarlı ateşleyiciler sayesinde yere düşmeden patlayan bombalar, çok daha büyük yıkıma yol açıyor.

Brian Wood, varil bombalarının, Suriye hükümetinin geçen yıl kullanmayı durdurmak zorunda kaldığı kimyasal silahlar kadar korkutucu olduğunu söylüyor.

Wood sözlerini “Suriye hükümeti ayrım gözetmeksizin bir kez daha halkı bombalıyor ve bu yanına kar kalıyor. Buna son vermenin tek yolu, dünyanın önde gelen güçlerinin bir araya gelerek hesap sormasıdır” şeklinde sürdürüyor

Ancak kimse kimyasal silahlar konusunda Suriye’ye yapılan baskının benzerinin varil bombaları ve Suriye’deki iç savaş sırasında iki tarafın da kullandığı diğer silahlar konusunda da yapılmasını beklemiyor. Ve Wood’a göre, iki tarafın da silah açısından güçlü olması, Suriye’de barış için sürdürülen uluslararası çabaları zayıflatıyor.

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG