Erişilebilirlik

Suriye Hükümeti Halkına Savaş Açtı


Suriye Hükümeti Halkına Savaş Açtı
Suriye Hükümeti Halkına Savaş Açtı

Hava bombardımanı ve topçu ateşinde en az 15 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı ve birçok bina ağır hasar gördü.

İnsan hakları eylemcilerine göre, askeri birliklerin Rastan ve civarındaki kentlere yaptığı operasyonlarda 2’si kız çocuğu olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetti.

Demokrasi hareketinin başından beri güvenlik kuvvetleri tarafından öldürülen kişilerin sayısı ise 1,000’i aşmış durumda. Ölenlerin 25’i çocuk.

Bu arada işkenceyle öldürüldüğü söylentileri halkı galeyana getiren 13 yaşındaki Hamza el Katip için yarın Cuma namazından sonra ülke çapında gösteriler planlanıyor. Şam hükümeti el Katip’in gösteriler sırasında vurularak öldüğünü, muhtemelen çocuk olduğu için işkenceye tabi tutulmadığını savunuyor.

Bu arada, Antalya’da, Suriye'de Değişim Konferansı adlı toplantıda bir araya gelen muhalefet liderleri ortak bir bildiri üzerinde çalışıyor. Konferansa katılan delegeler rejimin değişmesini ve Devlet Başkanı Beşar Esat'ın savaş suçlarından Lahey'de yargılanmasını istiyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, demokrasi hareketini yavaşlatmak amacıyla yüzlerce siyasi tutukluyu serbest bıraktı ve muhalefetle ulusal diyalog için bir kurul oluşturulduğunu açıkladı.

Devlet televizyonuna göre kurul, Başkan Yardımcısı Faruk El Şara, Baas partisinin üst düzey yetkilileri, siyasi temsilciler, yazar ve akademisyenlerden oluşacak.

Muhalefet bunları yeterli bulmuyor yaklaşık 40 yıldır ülkeyi yöneten Esat ailesiyle azınlıktaki Alevi hükümetini sona erdirmek istiyor.

mikta

XS
SM
MD
LG