Erişilebilirlik

Suriye Helikopterleri Halep'i Bombalıyor


Suriye ordusu ülkenin en büyük kenti Halep’e büyük bir operasyon düzenlemeye hazırlanırken, helikopterlerin bazı semtlere saldırdığı haberleri alınıyor.

Muhalefet eylemcileri, helikopterlerin makineli tüfeklerle Halep’in bazı semtlerini taradığını bildiriyor. Bunun yanı sıra, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kardeşi Mahir’in yönettiği özel kuvvetlerin Halep’e saldırıya hazırlandığı bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler ve Amerika, Halep’te her an bir katliam olabileceği uyarısında bulunuyor. Halep Ortadoğu’nun en tarihi kentlerinden olmakla birlikte, BM Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun da “Dünya Mirasları” arasında yer alıyor.

BM Mülteci Dairesi Başkanı Navi Pillay, bağımsız kaynaklarca doğrulanmasa da, aldığı duyumlara dayanarak Halep’in banliyölerinde silahlı çatışmaların yaşandığını, yargısız infazların yapıldığını ve sivillerin öldürüldüğünü bildirdi.

Öte yandan Uluslararası Kızılhaç Komitesi, güvenlik nedenlerinden ötürü çalışanlarını Suriye’den Lübnan’a taşımaya karar verdi. Örgüt sözcüsü Hişam Hasan, Suriye Kızılayı’nın da Halep’teki yardım faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

Suriye’de bulunan BM gözlemci heyetinin başkanı Norveçli Tümgeneral Robert Mood, Beşar Esad’ın günlerinin sayılı olduğunu savundu. Mood, “Kendi sivil nüfusuna bu denli ağır askeri güç ve orantısız güç kullanan rejimin çökeceğini” belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve uluslararası temsilci Kofi Annan, Suriye’deki durumu ve gözlemci heyetinin arabuluculuk çabalarını bugün Londra’da ele alacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG