Erişilebilirlik

'Suriye Güvenlik Kuvvetleri İnsanlık Suçu İşlemiş Olabillir'


'Suriye Güvenlik Kuvvetleri İnsanlık Suçu İşlemiş Olabillir'
'Suriye Güvenlik Kuvvetleri İnsanlık Suçu İşlemiş Olabillir'

Uluslararası Af Örgütü Suriye güvenlik kuvvetlerinin geçen ay güneydeki Talkalah kentine düzenlediği operasyon sırasında insanlık suçu işlemiş olabileceğini bildirdi.

Londra merkezli insan hakları örgütü, görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak Suriye güvenlik kuvvetlerinin Talkalah’da çok sayıda erkeği gözaltına aldığını ve çoğuna işkence yaptığını belirtiyor. Örgüt dokuz kişinin de gözaltında öldüğüne dikkati çekiyor. Talkalah Lübnan sınırında bulunuyor.

Af Örgütü dün yayınladığı raporunda Talkalah operasyonunun “sivil halka yönelik yaygın ve sistematik saldırının” parçası olduğunu, bunun da insanlık suçu kapsamına girdiğini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden Suriye’deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne havale etmesini istedi.

Öte yandan Suriye güvenlik güçleri, dün Hama’da sivillere ateş açarak 11 kişiyi öldürdü. İnsan hakları eylemcileri, tankların ilerlemesini önlemek için halkın kent girişine barikatlar kurduğunu ve otomobil lastiği yaktığını bildirdi. Bunun üzerine ordu halka ateş açarak karşılık verdi.

Amerika ve İngiltere Suriye’den birliklerini derhal Hama’dan çekmesini istedi. Hama Esad rejimine karşı muhalefetin en büyük merkezlerinden biri durumunda.

Güvenlik kuvvetleri öte yandan kuzeyde Türkiye sınırındaki İdlib ilinde de ayrı bir operasyon düzenledi.

İnsan hakları grupları, Suriye’de Mart ortasından bu yana patlak veren gösteri ve ayaklanmalarda en az bin 300 sivilin hayatını kaybettiğini savunuyor. Suriye hükümetiyse teröristler ve İslamcı militanların yüzlerce güvenlik görevlisini öldürdüğünü öne sürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG