Erişilebilirlik

Suriye: Güvenlik Kuvvetleri Çoğu Humus'ta En Az 20 Kişiyi Öldürdü


Suriye: Güvenlik Kuvvetleri Çoğu Humus'ta En Az 20 Kişiyi Öldürdü
Suriye: Güvenlik Kuvvetleri Çoğu Humus'ta En Az 20 Kişiyi Öldürdü

Muhalefet eylemcileri Suriye güvenlik kuvvetlerinin dün 20 kişiyi öldürdüğünü bildirdi.

Yerel Koordinasyon Komiteleri adlı muhalefet koalisyonu, ölüm olaylarının çoğunun Humus’ta meydana geldiğini bildirdi. Koalisyon sözcüsü Humus’ta “tam teçhizatlı bir askeri operasyon” gerçekleştirildiğini, güvenlik kuvvetlerinin tankların desteğinde tüm kenti taradığını bildiriyor. Kentin birçok kesiminde telefon ve internet kesildi.

Suriye’nin “insanlık suçu işlediğini” söyleyen Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, hükümetin göstericilere kanlı müdahalesini kınadı, bu ülkeye yönelik uluslararası yaptırımların haklı olduğunu savundu. Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüşmesi sırasında konuşan Juppe Moskova’dan da Şam hükümetine karşı tutumunu sertleştirmesini istedi. Lavrov ise Rusya’nın Suriye’deki sorunun hala diyalogla çözülebileceğine inandığını söyledi.

Öte yandan İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı, muhalefete karşı şiddet uygulamaktan vazgeçerek onlarla masaya oturmaya çağırdı. Portekiz televizyonuna demeç veren Ahmedinejad “askeri çözümün” çare olmadığını, sorunlara diyalogla çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

İran güvenlik kuvvetleri bu yılın başında Tahran’da hükümet karşıtı göstericileri göz yaşartıcı gaz ve elektrikli coplarla dağıtmış, çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı. 2009’daki tartışmalı devlet başkanlığı seçimlerinden sonra İran’daki gösterilerde en az 72 kişi ölmüş, yüzlerce kişi gözaltına alınmış, 80’i aşkın kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

XS
SM
MD
LG