Erişilebilirlik

Suriye Görüşmeleri İçin Yeni Tarih


Suriye’de ateşkesin dördüncü gününde, açıklama trafiği hızlandı. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye hükümeti ile muhalifler arasında yapılması planlanan görüşmelerin 9 Mart’ta başlayacağını açıkladı. De Mistura daha önceki açıklamasında tarihin, Suriye’de sahada ateşkesin durumuna bağlı olduğunu söylemişti.

Anlaşmaya göre, ateşkese uyan silahlı gruplara, Rusya ve ABD öncülüğündeki koalisyon hava saldırısı düzenlemiyor. Ancak Rusya Savunma Bakanlığı, Lazkiye’deki Rus kuvvetlerine takviye yaptıklarını açıkladı. Ateşkesin 24 saatte 15 defa ihlal edildiğini savunan Moskova, teröristlerin kullandıkları mühimmatı tespit emek için insansız hava araçları ve iki radar istasyonunu Suriye’deki üssüne gönderdi.

Cenevre’de De Mistura ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve BM ile birlikte, barış sürecinin ilerleyişinden memnun olduğunu söyledi. Lavrov, çatışmasızlığı tekrar tekrar ihlal edenlerin ise ateşkes anlaşması dışına çıkarılacağını ve bu gruplara saldırılabileceği uyarısında bulundu.

Lavrov, Cenevre’de yaptığı açıklamada Türkiye’den Suriye’ye giden konvoyların direnişçilere silah taşıdığını ve sınırın kapatılması gerektiğini savundu.

Öte yandan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, Alman ARD televizyonuna mülakat verdi. Esat, “Ateşkesin başarılı olması için üzerimize düşeni yapacağız” dedi ve gelişmeler için “umut pırıltısı” yorumunu yaptı

Silah bırakan militanların sivil hayatlarına dönebileceklerini söyleyen Esat, Suriye’de militanların kuşatması altındaki bölgelere insani yardım ulaşmasına izin verilmediği yönündeki suçlamaları, "Silah almalarını engelleyemezken gıda ulaşmasını nasıl engelleyebiliriz?" diye sorarak reddetti.

Muhalif liderlerden eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab ise, rejim güçlerinin

saldırılarının sürdüğünü savunuyor. Hicab, Birleşmiş Milletler’e yazdığı mektupta, rejimin yerleşim bölgelerine helikopterle varil bombası attığını, masum kadın ve çocukların da aralarında olduğu ölümlere yol açtığını iddia etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG