Erişilebilirlik

Suriye Görüşmeleri Haftaya Devam Edecek


Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi
Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi

Suriyeli müzakerecilerin somut gelişme sağlanamayan, ancak gelecekteki görüşmelerin temelini atan Cenevre’deki toplantılardan kısa süre sonra, önümüzdeki hafta yeniden biraraya gelmesi bekleniyor

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi, her iki tarafın da üzerinde anlaştığına inandığı on maddeyi açıkladı. Ancak İbrahimi, Suriye’de çatışmalar devam ettiği sürece halkın acılarına son vermeyi, ülkeye demokrasi ve insan hakları getirmeyi amaçlayan listenin bir anlam taşımadığını söyledi.

İbrahimi: ”Taraflar, makul tavırlarla görüşmelere başladı ancak çok yavaş ilerleme sağlanıyor. Çok mütevazi bir başlangıç yaptık ama somut adımlarla süreci ilerletebiliriz.”

Müzakerecilerin ayrı ayrı düzenledikleri basın toplantılarında görüş farkları çok açıktı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, muhalefet heyetinin yeterli temsil gücüne sahip olmadığını ve silahlı grupları kontrol edemediğini söyledi.

El Muallim’e göre, hükümet heyetinin Cenevre’ye dönüp dönmeyeceğine Beşar Esat karar verecek: ”Beşar Esat önce müzakerelerle ilgili raporlarımızı okuyacak ve bizimle görüşüp toplantılara devam edip etmeme konusunda karar verecek.”

Devlet Başkanı Esat’ın rolü, tartışmaların temel ayrılık noktası. Hükümet Esat’ın iktidarda kalmasında ısrar ederken, muhalefet devlet başkanlığını bırakmasını istiyor.

Ancak yine de muhaliflerin sözcüsü Luay Safi, görüşmelerin yeniden başlaması durumunda geçici iktidar oluşturulmasının ele alınacak olmasından umutlu.

Luay Safi: ”Çok zor olacak ancak bu süreci yaşamak zorundayız. Suriye’yi kurtarmak, bazen hiçbir ilerleme kaydetmediğimiz duygusuna kapılsak da burada geçirdiğimiz her saniyeye değer.”

Ortadoğu uzmanı Hannah Poppy, çok az ilerleme kaydedildiği duygusunun süreceği görüşünde: ”Şu anda müzakere sürecinin henüz çok başındayız. Taraflar, bu sürecin uzun vadeli olacağını söylüyor. Bu süreç en az aylar, daha gerçekçi olursak yıllar sürebilir.”

Hannah Poppy’nin bu sözleri, neredeyse üç yıldır savaşın pençesinde kıvranan Suriye halkı için umut vadetmiyor. Uzmanlara göre bu nedenle hem Suriye Hükümeti‘nin hem de muhaliflerin yeni tur görüşmelere hazırlanırken bu gerçeği akıllarından çıkarmaması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG