Erişilebilirlik

Suriye'de En Az 28 Bin Kişi Kayıp


İnternet üzerinden küresel faaliyet yürüten bir eylemci örgüt, Suriye’de binlerce kişinin gözaltında ya da zorla alıkonduktan sonra kayıplara karıştığına dikkati çekiyor.

Avaaz adlı örgüt, Suriye güvenlik güçlerinin ailelere ve toplumlara korku salmak amacıyla bu tür eylemlere giriştiğini belirtiyor.

Avaaz, Suriye’de şiddet olaylarının başladığı geçen yıl Mart ayından bu yana üyeleri gözaltına alınan, tutuklanan ya da kaçırılan ailelerin ifadelerini yayınladı. Örgüt, aldığı bu ifadelerden çıkardığı raporu soruşturması amacıyla Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne teslim edeceğini açıkladı.

Avaaz örgütünün raporuna göre Suriye’de bu şekilde gözaltında kaybolanların sayısının 28 bin ila 80 bin arasında olabileceği kaydediliyor.

Avaaz, Temmuz 2011’den sonra kayıpların rakamlarını tutmayı bırakmış. Örgüt buna neden olarak rakamların doğrulanmasının güç olduğuna işaret ediyor.

Öte yandan devlete ait SANA haber ajansı “teröristlerin” bir doğal gaz ve petrol boru hattını havaya uçurduğunu haber verdi. Deyrezzur’daki patlamaların ardından açıklama yapan bir petrol bakanlığı yetkilisi, kısa zaman içinde onarıma başlayacaklarını bildirdi.

Esad rejimi, kesimler muhalefetle çalışan Suriyeli isyancıları “teröristler” diye tanımlıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG