Erişilebilirlik

Suriye'den Türkiye'ye Türkmen Mülteci Akını


Arşiv
Arşiv

Suriye ordusu, Rus hava kuvvetlerinin desteğiyle Suriyeli Türkmenler’in üzerindeki baskısını arttırırken, Türk milliyetçileri de gün geçtikçe artan sayılarla Türkmen güçlerine katılıyor. Aynı zamanda bölgedeki savaştan kaçan Türkmenler de Türkiye’ye sığınıyor.

Geçen hafta, Suriye’de Türkmenler’le savaşırken ölen MHP Fatih İlçe Başkan Yardımcısı İbrahim Küçük’ün cenazesine binlerce parti üyesi katıldı.

Uzman Atilla Yeşilada, gün geçtikçe daha fazla milliyetçinin Suriye’deki savaşa çekildiğini söylüyor.

Esat güçlerinin ve Rusya’nın Türkmenler’e davranışının durumu milli bir meseleye dönüştürdüğünü söyleyen uzman, bunun MHP’nin Pan-Türkist bakışına uyduğunu belirtiyor. Yeşilada MHP’lilerin ister Azerbaycan, ister Türkmenistan ister Suriye olsun, burada yaşayan soydaşlarını korumak istediklerini ifade ediyor ve partililerin Bosna iç savaşına da katıldığını hatırlatıyor.

Suriyeli Türkmenler’in Türkiye tarafından vurulan Rus uçağından paraşütle atlayan Rus pilotu öldürmelerinden bu yana Suriyeli güçlerin, Rus destekli saldırıları daha da yoğunlaştı.

Ancak Al Monitor yazarı Kadri Gürsel, Türkmenler’in, Ankara’nın Beşar Esat’ı devirme planlarında önemli rol oynadığına dikkat çekiyor.

Sünni Türkmenler’in Ankara’nın doğal müttefiki olduğunu söyleyen Gürsel, Türkiye’nin Sünni Türkmen birliklerini silahlandırdığını, organize ettiğini ve bu birliklere Osmanlı sultanlarının isimlerini verdiğini belirtiyor. Bunun tüm Türkmenler’in Ankara’nın müttefikiymiş gibi bir izlenim yarattığını söyleyen uzman, Türkmenler’in Türkiye’nin Suriye siyaseti nedeniyle en fazla zarara uğrayacak grup olacağını söylüyor.

Suriye ordusunun arka arkaya gelen zaferleri sonucunda binlerce Suriyeli Türkmen, Türkiye’ye kaçıyor. Rusya dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’ye müdahaleye yönelik gizli hazırlıklarını fark ettiklerini belirtti.

Ancak Gürsel, müdahalenin yüksek riskinin böyle bir olasılığı düşük kıldığını düşünüyor.

Türkiye’nin Suriye’yi Türkmenler’i savunma istemiyle işgal etmesi durumunda Ankara’nın bir çıkış stratejisi olmadan batağa saplanacağını söyleyen Gürsel, Türkiye’nin ülkede tek bir düşmanı olmayacağına da dikkati çekiyor. Gürsel’e göre, Suriye’de Kürtler, Suriyeliler, Ruslar, İranlılar hatta IŞİD, Türk güçlerini hedef alabilir.

Ancak uzmanlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek riskli durumlardan kaçmadığına dikkati çekiyor. Özellikle Türkmenler’e yapılan bu kadar yatırımdan sonra bu güçlerin mağlubiyeti, Türkiye’nin Suriye politikasının genel başarısızlığını ortaya koyabilir.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG