Erişilebilirlik

Suriye’de Ölen İranlı Asker Sayısı 1000’i Aştı


İranlı bir yetkili Suriye’deki savaşta 1000’den fazla İran askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İran beş yılı aşkın bir süredir devam eden savaşın ilk zamanlarından beri Suriye’ye asker gönderiyor. Ancak hayatını kaybeden İranlı askerlerin sayısı son dört ayda oldukça artmış durumda. Temmuz’dan bu yana rakam 400’den 1000’e yükseldi.

İran Şehitler Vakfı Başkanı Muhammed Shahidi Mahalllati, Tasnim haber ajansına yaptığı açıklamada “Şehitlerin sayısı 1000’i geçti dedi.

Tahran’ın İran’a gönderdiği askerlerin önemli bir bölümü İranlı. Ancak İran ayrıca Afganistan ve Pakistan’dan da askerleri Esat’ın ordusuyla birlikte savaşması için eğitiyor.

Bu açıklama rejime ait savaş uçaklarının Halep’i bir hafta boyunca bombalamasının ardından geldi.

Gözlemciler, Rus hava kuvvetlerinin Pazartesi günü Suriye, Rusya ve Hizbullah militanlarının Halep’te ilerlemesinin ardından kentin doğusundaki hedefleri vurduğunu kaydetti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Halep’in doğusunda 15 sivilin hayatını kaybettiğini teyit etti.

Gözlemevi’nin direktörü Rami Abdel Rahman, Fransız haber ajansına yaptığı açıklamada rejim güçlerinin Masakan Hanano’nun kontrolünü ele geçirmesi durumunda kentin kuzeyindeki muhaliflerin diğer bölgelerle bağlantısının kesileceğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler çare arıyor

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Samantha Power Halep’in doğusunda son bir haftada 289 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Power, sadece Cumartesi 180 hava saldırısının bildirildiğini kaydetti.

Power, “Gerçek şu ki rejim ve Rusya açlıktan öl, bombalan ya da teslim ol stratejisini Halep’in doğusunda devam ettiriyor,” dedi.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Stephen O’Brien da sivil hedeflere yönelik Rus hava saldırılarının çoğunlukla hastaneler ve okullara yönelik olduğunu belirtti.

O’Brien, bunu insan haklarının ihlali olarak niteledi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da bombalamaları savaş suçu olarak nitelemişti.

Dışişleri Bakanlığı görüşmeleri zorluyor

Washington’da Dışişleri Bakanlığı Cenevre’de ateşkes için görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Washington durumun aciliyeti nedeniyle Moskova ile diplomasi yürütme çabasında.

Sözcü John Kirby, “Rusya’nın isteklerinde masumiyet yok” dedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG