Erişilebilirlik

Suriye’de Muhalifler İki Cephede Savaşıyor


Özgür Suriye Ordusu'na bağlı 'Birinci Tabur' grubu savaşçısı Halep yakınlarında eğitim alırken.
Özgür Suriye Ordusu'na bağlı 'Birinci Tabur' grubu savaşçısı Halep yakınlarında eğitim alırken.

Halep çevresindeki çatışmalarda IŞİD militanları diğer muhalif gruplarla çatışırken, Suriye ordusu da İran askerleri ve Rus jetlerinin desteğiyle taarruza hazırlanıyor.

Bir muhalif savaşçı ve de Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden gelen bilgilere göre IŞİD, Halep’e 12 kilometre uzaklıkta Ahras ve Tel Jabin kasabalarının bazı mahallelerini kontrol altına aldıktan sonra geri püskürtüldü.

IŞİD’in Halep çevresinde ilerlemesi, diğer muhalif grupların ikmal hatlarının kesilmesi anlamına geliyor. Kent, hükümet güçleri ve muhalifler arasında bölünmüş durumda. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Halep’in kuzeyinde, Türkiye yönüne giden yolun kapandığını bildirdi.

Liva Şükür El Cebel grubundan Hac Ali, Ahras, Tel Jabin ve Halep kırsalında IŞİD’le savaşmayı sürdürdüklerini bildirdi.

Bölgede birkaç muhalif grup Batı desteği alıyor. Bu gruplar bir taraftan IŞİD’le savaşırken, diğer taraftan Rus jetlerinin hedefinde. Muhalif gruplar çok yakında Suriye ordusunun ve müttefiklerinin saldırılarına hazırlandıklarını belirtiyorlar.

Hac Ali, Halep’te ve özellikle Başköy’de Suriye ordusunun harekete geçmeye hazırlandığını ifade ediyor.

Çarşamba gün doğarken IŞİD’in taarruza geçtiğini söyleyen milis, Ahras’ı tekrar ele geçirdiklerini, ancak Tel Jabin’de çatışmaların sürdüğünü söyledi.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümet güçlerinin Halep’te IŞİD’in kuşattığı bir havaalanına doğru ilerlerken örgütle çatıştığını bildirdi.

Halep yakınlarında çatışmaların artmasının Türkiye’yi daha da kızdırabileceği düşünülüyor. Esat’ın gitmesini savunan Türkiye, Rus hava saldırıları konusundaki endişesini dile getiriyor.

İran’ın Suriye ordusunun Hama’da ve Halep çevresinde gerçekleştireceği iki taarruza destek için son günlerde bölgeye binlerce asker gönderdiği bildirildi.

Suriye ordusu ayrıca Şam’ın doğu bölgelerinde, muhalif bölgelerin elindeki Cobar ve Harasta gibi mahallelere yönelik taarruza geçti. Bu mahallelerin bazıları Caiş El İslam’ın elinde.

Devrim Muhafızları

İki İranlı siyasetçinin Şam’a resmi bir ziyaret için gitmesi, İran’ın Esat rejiminin hayatta kalması için önemini bir kez daha ortaya koydu. Suriye hükümeti ülke topraklarının ancak dörtte birini kontrol edebiliyor.

İran’ın Tasmin Haber Ajansı, pazartesi iki üst düzey Devrim Muhafızları subayının IŞİD’le çatışmada öldüğünü duyurdu. Geçen hafta da üst düzey bir Hizbullah komutanı çatışmalarda ölmüştü.

Rus hava desteği 2’inci haftasına girerken Suriye ordusu ve müttefikleri Hama, İdlib ve Lazkiye’da muhaliflerle çatışarak, yazın yaşanan toprak kayıplarını geri çevirmeye çalışıyor. Muhalifler, yaz aylarında Beşar Esat’ın en büyük destekçisi olan Aleviler’in yaşadığı sahil bölgelerini tehdit eder hale gelmişti.

Suriye ordusunun taarruzları Hama ve Lazkiye’de birkaç kasabanın geri alınmasını sağlasa da operasyonlar yavaş ilerliyor. Muhalifler, ellerinde yeterinden fazla Amerikan yapımı tank-savar füzesi olduğunu bildiriyor.

Rus müdahalesinin muhaliflere olan yabancı desteği arttırdığı görülüyor.

İki muhalif komutan, salı günü yaptıkları açıklamada Hama bölgesinde 10 TOW tank-savar platformunu içeren bir savunma hattı oluşturulduğunu ve bunun, ordunun ilerleyişini engellemesini umduklarını belirtti.

Diğer taraftan Rus saldırılarının yoğunluğu da artıyor. Ülke, salı günü yaptığı açıklamada son 24 saatte 88 saldırı yapıldığını açıkladı.

Moskova’nın hava operasyonlarını başlatması, Rus ve Amerikan hava kuvvetlerinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez aynı ülke hava sahasında hava operasyonu düzenlemesi anlamına geliyor. İki ülke güçlerinin kaza eseri çatışması ciddi bir endişe konusu.

Rusya, Amerika’ya askeri girişimlerde eşgüdüm için çağrı yaptıklarını ancak Amerika’nın Moskova’ya askeri delegasyon yollamayı reddettiğini açıkladı.

Muhalif bölgelerinde kurtarma hizmeti veren Şam Kırsalı Sivil Savunma örgütü, Şam yakınlarındaki çatışmalarda rejim güçlerinin Doğu Guta’daki kasabalara yüzlerce füze yağdırdığını bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü de Cobar’a 10 hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Örgütün direktörü Rami Abdülrahman, muhaliflerin de Şam’da hükümet bölgelerine füze attığını belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG