Erişilebilirlik

'Suriye’de Kimyasal Silah Kullanıldı'


Suriye’nin kuzeyinde kimyasal silah kullanıldığı iddia edildi. Saldırıda 11’i çocuk 58 sivilin hayatını kaybettiğini bildirilmişti ancak bu rakam daha sonra 100 olarak değiştirildi.

İdlib’in Han Şeyhun (Khan Sheikhoun) kasabasını hedef alan saldırıda 350'den fazla kişi de yaralandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve bazı yardım kuruluşları saldırıya maruz kalanların kustuğunu, ağzından köpükler çıktığını kaydetti. Kurbanların hangi kimyasal silaha maruz kaldığı kesinlik kazanmadı ancak yaralıları tedavi eden doktorlar sarin gazı kullanıldığı görüşünde.

Gözlemevi, saldırıyı Rus ya da Suriye savaş uçaklarının yapıp-yapmadığının belli olmadığını kaydetti.

Rusya saldırıda herhangi bir rolü olmadığını açıkladı. Şam rejimi de kimyasal silah kullanmadığını bildirdi. Resmi haber ajansları hava saldırısı sırasında isyancılara ait kimyasal silah fabrikası veya deposunun isabet almış olabileceğini yazdı.

Birleimiş Milletler Güvenlik Konseyi, durumu ele almak üzere acil olarak toplandı.

İdlib bölgesi ülkede 2011’den bu yana devam eden iç savaşta muhaliflerin kontrolünde. Savaşta 400 binden fazla kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi de evsiz kaldı. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci krizi yaşandı.

Suriye daha önce sivillere karşı kimyasal silah kullanmakla suçlanmış, rejim bu suçlamaları reddetmişti.

Suriye’de ‘Kimyasal Saldırı’ İddiası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Erdoğan ve Putin görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kimyasal silah kullanıldığı sanılan saldırıyla ilgili olarak telefonda görüştüğü belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan’ın İdlib’de sivillere yönelik kimyasal saldırı konusuna değindiğini ve Erdoğan’ın böyle insanlık dışı saldırıların kabul edilemez olduğunu belirttiğini kaydetti.

İki liderin Suriye’deki ateşkesin devamını sağlamanın önemine de vurgu yaptığı kaydedildi.

Beyaz Saray'dan kınama

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, "hoş görülmesi imkansız" diye tanımladığı saldırıyı kınadı ve olaydan Şam rejimini sorumlu tuttuklarını söyledi. Spicer, Şam rejiminin "hain" eylemlerinin de eski Başkan Barack Obama dönemindeki zayıf politikalardan kaynaklandığını söyledi.

AB tepkisi

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini haberin “korkunç” olduğunu belirtti. Mogherini, Esat yönetiminin insanlarına saldırmakla değil korumakla sorumlu olduğunu belirtti.

Mogherini, İdlib’deki saldırının savaşın durdurulması konusunun birinci öncelik olduğunu dramatik şekilde hatırlattığını kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG