Erişilebilirlik

Suriye'de Hedef Sivillere mi Kayıyor?


O'sh: Alisher Soipov uy muzeyi
O'sh: Alisher Soipov uy muzeyi

Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarının başlamasının üzerinden üç hafta geçti. Sivil ölümlerinin çok yüksek olduğu yönünde haberler geliyor.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, bu hafta yaptığı açıklamada, bugüne kadar ölen 370 kişinin yaklaşık üçte birinin sivil olduğunu belirtti.

Örgütün direktörü Rami Abdülrahman, Amerika’nın Sesi’ne verdiği röportajda ölen 127 sivilin 36’sının çocuk olduğunu söyledi.

Kurumun verdiği bilgiye göre, Ruslar’ın İdlib’deki son hava saldırısında bir sahra hastanesi vuruldu, aralarında sağlık personeli de bulunan 13 kişi yaşamını yitirdi.

Rusların okul ve postane gibi sivil hedefleri de doğrudan vurduğu haberleri geliyor.

Rusya Hava Operasyonlarının Arkasında

Rusya ise hava saldırılarını savunuyor ve sivillerin zarar görmemesi için her türlü önlemin alındığını belirtiyor. Ancak, muhalif grupların tepkisi sürüyor.

Amerika’da yaşayan Suriyeli bir demokrasi eylemcisi Ammar Abdülhamit, Amerika’nın Sesi’ne, Suriye’deki kontaklarının, sivil ölümlerini doğruladığını bildirdi.

Abdülhamit, Amerika’nın Irak ve Suriye’deki hava operasyonları göz önünde bulundurulduğunda, Ruslar’ın sivil kayıplar konusunda Amerikalılar’a göre daha umursamaz olduğunun söylenebileceğini ifade etti.

Rusya, hava operasyonları başlamadan önce IŞİD’in ana hedef olacağını söylemesine rağmen, çoğu saldırısını diğer gruplara yöneltmesi nedeniyle eleştiriliyor.

Abdülhamit, Rusya’nın İslamcı olmayan muhalifleri vurarak belki de daha fazla sivili vurduğunu söylüyor.

Muhaliflerin IŞİD’den farklı olarak yerel halktan militan aldığını söyleyen eylemci, bu kişilerin aynı zamanda yerel yönetimde söz sahibi olduğunu ve bu nedenle sivil halka daha yakın olduğunu söylüyor.

Koalisyon da Sivilleri Vuruyor

Amerika’nın hava saldırıları da, neden olduğu sivil ölümleri ve olaylarla ilgili şeffaf davranılmaması nedeniyle eleştirilere hedef oluyor.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Haziran ayında yayınladığı son tahminlere göre, bombardımanlarda ölen 3 bin kişinin 162’si sivildi. Bu da yüzde 1’den düşük bir oran.

Ancak, koalisyon saldırılarını inceleyen bağımsız kuruluş Airwars çok farklı rakamlar bildiriyor. Airwars’a göre sivil ölümleri 608 ile 1817 aralığında.

Koalisyon şimdiye kadar yalnızca Kasım 2014’te yaşanan 2 sivil ölümünü kabullendi. Koalisyon, bazı diğer olayların da incelendiğini belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika direktör yardımcısı Nedim Huri, hem Rusya’nın hem de Amerika önderliğindeki koalisyonun hava saldırılarında yaşanan sivil ölümlerini inceliyor.

Karşılaştırma Yapmak Zor

Huri, iki ülkenin hava akınlarını karşılaştırmanın zor olduğunu belirtiyor. Çünkü hem Rusya’nın saldırıları henüz yeni başladı, hem de hedef bölgeler çok farklı.

Amerikan saldırılarını incelemenin zorluğunun bu bölgelerin IŞİD kontrolü altında olması olduğunu söyleyen Huri, bu bölgelerde insanlara ulaşmanın güç olduğunu belirtiyor. Çünkü IŞİD, kontrolündeki bölgelerde internete kısıtlama getiriyor.

Rus saldırıları konusunda internetteki kişilerden ve muhaliflerden bilgi almanın daha kolay olduğunu söyleyen uzman, burada da sorunun, hava saldırılarının Suriye ordusunun ilerlemesiyle aynı anda yaşanması olduğuna dikkati çekiyor. Bu bölgelerde birçok yönden aynı anda saldırı yaşanıyor.

Huri, hem Amerika’ya hem de Rusya’ya işbirliği yaparak masum insanların ölümünü engellemeleri çağrısında bulunuyor.

Huri bugün asıl sorunun, sivilleri koruma konusunda yeterli iletişimin kurulmaması olduğunu düşünüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG