Erişilebilirlik

Suriye'de Hava Güvenliği Tartışılıyor


Mideast Syria Russia
Mideast Syria Russia

Amerikalı ve Rus yetkililer, Suriye’de hava güvenliğini sağlamak için üçüncü tur görüşmeleri tamamladı. Yetkililer, kaza eseri oluşabilecek çarpışmaları engellemek için temel güvenlik kurallarının çok yakında belirleneceğini açıkladı

ABD Savunma Bakanlığı görüşmelerde, son derece belirgin güvenlik prosedürleri konusunda gelişme sağlandığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, imzalanacak belgenin kilit noktaları konusunda tarafların birbirlerine yaklaştığını belirtti.

İki taraf da görüşmelerin profesyonelce gerçekleştiğini belirtti ve anlaşmanın sonlanmasına az kaldığını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin, Suriye’de daha geniş çaplı eşgüdüm tekliflerini reddettiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby, teklifle ilgili belirgin bir bilgiye sahip olmadığını söylerken, Ruslar’la görüşmeye açık olduklarını da ekledi.

Eşgüdüm çağrısı konusuna açıklama yapan Rusya Cumhurbaşkanı Putin, böyle bir girişimin başlatılması durumunda Rus delegasyonunda Başbakan Medvedev’in yanı sıra askeri ve güvenlik yetkililerinin bulunacağını belirtti.

BM Suriye temsilcisi Staffan de Mistura, ABD ve Rusya’yı ortak hareket etmeye itmek için ayrıca girişimlerini sürdürüyor. De Mistura’nın amacı tarafları Suriye’de siyasi bir çözüm için bir araya getirmek. De Mistura, salı günü Moskova’da yetkililerle görüştükten sonra çarşamba Washington’da görüşmelerini sürdürdü.

Rus hava saldırıları

Rusya, çarşamba günü 40 hava saldırısı daha gerçekleştirdiğini açıkladı. Hedeflerin Halep, İdlib, Lazkiye, Hama ve Deir ze Zor’daki IŞİD hedeflerine yapıldığı belirtildi.

Rus savunma yetkilileri ayrıca, geçtiğimiz hafta içinde bir Rus jetinin tanımlama amacıyla bir Amerikan jetine yaklaştığını ifade etti. Sözcü İgor Konaşenkov, Rus jetinin, Amerikan uçağına Halep üzerindeki bir görev sırasında 2-3 kilometreye kadar yaklaştığını, ancak amacının kimseyi kışkırtmak ya da korkutmak olmadığını belirtti. Konaşenkov, olaydan sonra Rus jetinin diğer uçuş grubuna katıldığını söyledi.

Halep Taarruzu

Rus hava saldırıları Suriye hükümetine kaybettiği toprakları geri alma fırsatını sundu. Bir yandan da ABD, Rusya’nın IŞİD dışındaki grupları hedef alan saldırılarını eleştiriyor.

Bölgede iki üst düzey yetkiliyle görüşen Reuters, Suriye ordusunun çok yakında Rus hava desteği ve Lübnanlı Hizbullah’ın eşliğinde Halep’e operasyon yapacağını öğrendi. Yetkililer büyük sayıda Suriye askerinin ve binlerce İranlı’nın bölgede hareket halinde olduğunu bildirdi.

İki kıdemli ABD senatörü, zayıf Suriye politikası nedeniyle Başkan Obama’yı eleştirdi. Suriye’ye asker gönderilmesini savunan John McCain ve Lindsey Graham, Halep’e yapılacak saldırının, Obama hükümetinin Suriye politikasında yeni bir dip nokta oluşturacağını ifade etti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG